11 minut Recepty

Pro letošní vánoční svátky jsem pro vás připravila osm druhů cukroví, na většině si pochutnají i ti, co mají bezlepkovou dietu. Najdete zde klasické vanilkové rohlíčky, originálně upravené perníkové dortíky, starodávné Masarykovo cukroví, bezlepkové nebo RAW cukroví.

Které je zdravé a které ne? Myslím, že už sám název napovídá, že cukroví, ať už je jak chce zdravé, obsahuje mnoho cukru a také hodně tuků. Je to zkrátka pochoutka, kterou si dopřejeme při nějaké speciální příležitosti. Pokud bych měla posoudit, které cukroví je zdravé a které ne, určitě nebude měřítkem množství cukru nebo tuku, ale rozhodně kvalita použitých surovin. Ano, vím, ceny másla, mouky i ostatních potravin výrazně vzrostly, a tak doporučuji, radši si doma upečte polovinu množství cukroví, než pečete obvykle, ale zato z velmi kvalitních surovin.

Receptů na vánoční cukroví je nepřeberné množství, řekla bych, že už snad ani nejde vymyslet něco, co tu ještě nebylo. Ovšem vyrobit originální kousek můžeme tak, že zapojíme vlastní fantazii a dozdobíme si ho po svém. Pojďme se do toho společně pustit.


1. Mandlové linecké hvězdičky

Co je to za cukroví?
Jedná se o křehké jemné cukroví, u kterého vůbec nepoznáte, že se jedná o bezlepkovou variantu. 

Suroviny na přípravu mandlových hvězdiček 

  • 80 g  mandlí
  • 30 g  mletého cukr
  • 38 g  vanilkového pudingu (1 balíček)
  • 75 g  rýžové mouky
  • 4 g  másla
  • 5 g  psyllia
  • 50 ml  vody
  • 3 g  prášku do pečiva
  • jahodová marmeláda na slepení

Postup přípravy mandlových hvězdiček

  1. Celé neloupané mandle spařte vodou, oloupejte a rozmixujte na hladkou hmotu. 
  2. Psyllium smíchejte s vodou a nechte odstát 3 minuty. 
  3. Smíchejte všechny suché ingredience, přidejte změklé máslo, gel z psyllia a vypracujte hladké těsto, které zabalte do mikrotenového sáčku a nechte odpočinout aspoň dvě hodiny.
  4. Těsto, protože je bezlepkové a má tendenci se drolit, rozválejte v sáčku na výšku asi 3 mm. Následně vykrajujte hvězdičky, polovinu tvoří plné hvězdičky, v druhé polovině vykrojíme uprostřed dírku. 
  5. Pečte asi 15 minut na 175°. Vychladlé hvězdičky slepte jahodovou marmeládou.

2. Rohlíčky z mandlového lineckého těsta

Co je to za cukroví? 
Rohlíčky jsou vyrobeny z úplně stejného těsta jako mandlové hvězdičky.

Postup přípravy mandlových rohlíčků

  1. Těsto vtlačte do formiček na rohlíčky a pečte 15 minut při 175°. Vychladlé je poté vyklepněte.
  2. Polovinu rohlíčku namočte do rozpuštěné čokolády nebo libovolně ozdobte. Já jsem zdobila hvězdičkou z plátku usušené meruňkové marmelády, z receptu na trubičky ze sušeného mléka a mandlí.

3. Mandlovo – kávové mocca jazýčky

Co je to za cukroví? 
Jedná se o bezlepkové cukroví lahodné kávové chuti s osvěžující citronovou polevou.

Suroviny na přípravu těsta mocca jazýčků

  • 80 g  mandlí
  • 30 g  mletého cukru
  • 38 g  vanilkového pudingu (1 balíček)
  • 75 g  rýžové mouky
  • 4 g  másla
  • 5 g  psyllia
  • 50 ml  silné kávy
  • 3 g  prášku do pečiva

Suroviny na přípravu krému

  • 20 g  vanilkového pudingového prášku 
  • 50 ml  mléka
  • 50 ml  silné kávy
  • 100 g  másla

Suroviny na přípravu polevy

  • 5 ml  citronové šťávy
  • 100 g  mletého cukru
  • 10 g  hořké čokolády

Postup přípravy mocca jazýčků

  1. Těsto připravte úplně stejně jako u mandlových lineckých hvězdiček, jen místo vody rozmíchejte psyllium s uvařenou silnou kávou. 
  2. Těsto rozválejte na výšku asi 3 mm. Rozválejte ho v sáčku, protože těsto je bezlepkové a má tendenci se drolit. Následně vykrajujte oválky a pečte asi 15 minut na 175°. 
  3. Krém připravíte tak, že v mléce a kávě uvaříte puding. Necháte ho vychladnout a vložíte do mixéru. Postupně přidávejte máslo, až je krém hladký. Aby se krém nehrudkoval, je potřeba aby uvařený puding a máslo měly stejnou teplotu. 
  4. Na polevu svařte citronovou šťávu s moučkovým cukrem, podle potřeby přidejte případně vodu a nechte vychladnout. 
  5. Polovinu upečených oválků vyskládejte na mřížku, pod kterou si dejte pečící papír. Oválky polijte citronovou polevou a nechte ztuhnout. Přebytečná poleva steče přes mřížku na pečící papír. Na citronovou polevu jemnými proužky přelijte rozehřátou čokoládu a opět nechte ztuhnout. Nakonec slepujte linecké mocca jazýčky krémem.

4. Perníkové dortíčky s jablečnou růžičkou

Co je to za cukroví?
U těchto perníčků vůbec nemusíte řešit, za jak dlouho se “odleží” a změknou. Povidla, kterými jsou perníčky slepeny, se o správnou vláčnost dortíku postarají. Sušená jablečná ozdoba dodá každému kousku na originalitě.

Suroviny na perníkové těsto

  • 200 g  hladké mouky
  • 70 g  mletého cukru
  • 30 g  mletých ořechů
  • 40 g  másla
  • 10 g  medu
  • 1 ks  vejce
  • 5 g  kypřícího prášku
  • 10 g  perníkového koření
  • bílek na potření 

Suroviny na ozdobu

  • 2 jablka
  • povidla na slepování

Postup přípravy perníkových dortíků

  1. Nejdříve si připravte jablečné růžičky. Z omytých jablek vykrojte oválným vykrajovátkem jádřinec tak, aby jablko zůstalo vcelku. Nakrájejte jablko na 1 mm tenké plátky a sušte asi 3 hodiny v sušičce při teplotě 55°.
  2. Všechny ingredience na těsto zpracujte v kompaktní hladkou hmotu a nechte odpočinout alespoň dvě hodiny. Pak vyválejte plát silný asi 5 mm a vykrajujte kolečka, polovinu plných koleček, druhou polovinu s vykrojeným středem. 
  3. Potřete rozšlehaným bílkem pro lepší výsledný lesk. Pečte asi 15 minut na 180 stupňů C. Vychladlé perníčky slepujte povidly a do každého vykrojeného otvoru stočte ze sušeného jablíčka růžičku.


5. Kokosové stromečky s medem

Co je to za cukroví?
Bezlepkové nepečené cukroví oblíbené u dětí.

Suroviny na kokosové stromečky

  • 150 g  strouhaného kokosu
  • 150 g  medu
  • 1 ks  bílku

Suroviny na přípravu krému

  • 20 g  vanilkové pudingového prášku
  • 50 ml  mléka
  • 50 ml  silné kávy
  • 100 g  másla

Postup přípravy kokosových stromečků

  1. Kokos smíchejte s medem a bílkem do tužší konzistence. Pokud máte hmotu řídkou, přidejte kokos. Ve formě na stromečky případně na úlky vytvořte tvary a nechte uschnout. 
  2. Po zaschnutí vyplňte krémem a přilepte na piškot.
    Tip.: Na stromečky není třeba příliš mnoho krému, takže klidně využijte krém z receptu na mocca jazýčky, využít můžete také piškoty nebo perníková kolečka z předešlého receptu na perníkové dortíčky. Pokud chcete úplně bezlepkovou variantu, použijte bezlepkové piškoty.
  3. Celý stromeček vložte do košíčku.

6. Trubičky ze sušeného mléka a mandlí s meruňkovou stužkou

Co je to za cukroví? 
Jedná se o nepečené bezlepkové cukroví. Díky mandlové hmotě má trubička pevnou, přitom jemnou, strukturu. Ovocný proužek osvěží sladkou, mandlovo-mléčnou chutí.

Suroviny na přípravu trubiček

  • 150 g  sušeného mléka
  • 100 g  mletého cukru
  • 50g  mandlí
  • 1 ks  vejce
  • 1 lžička medu
  • 1 sklenice meruňkové marmelády

Postup na přípravy meruňkových proužků

  1. Meruňkovou marmeládu rozetřete na pečící papír na výšku 3 mm a dejte sušit do sušičky asi na 3 hodiny na 55°. 

Postup přípravy trubiček 

  1. Celé neloupané mandle spařte vodou, oloupejte a rozmixujte na hladkou hmotu. 
  2. Přidejte sušené mléko, cukr, vejce, med a zpracujte hladkou hmotu. Dejte na dvě hodiny vychladit do lednice a pak v mikrotenovém sáčku vyválejte plát vysoký asi 3 mm. Pokud se těsto lepí, můžete podsypat rýžovou moukou. 
  3. Těsto nakrájejte na pruhy široké 3 cm a natočte na formičky tenké trubičky. Sušte na vzduchu asi jeden den nebo v sušičce 3 hodiny, a pak ještě dvě hodiny při pokojové teplotě. Pro úsporu energie jsem sušila zároveň s meruňkovou marmeládou a kroužky jablek z receptu na perníkové dortíky.
  4. Rádýlkem nakrájejte usušený plát meruňkové hmoty na proužky. Trubičkám ještě navinutým na formičkách upravte okraje (viz. obr.), naviňte meruňkový proužek a až potom opatrně sundejte z formiček. Naplňte libovolným krémem nebo šlehačkou.


7. Vanilkové rohlíčky

Co je to za cukroví?
Jedná se o tradiční vanilkové rohlíčky tak, jak je každý zná z vánočních svátků.

Suroviny na přípravu vanilkových rohlíčků

  • 70 g  mletého cukru
  • 210 g  hladké mouky
  • 140 g  másla
  • 100 g  mletých ořechů
  • vanilkový cukr na obalení

Postup přípravy vanilkových rohlíčků

  1. Všechny ingredience smíchejte v kompaktní těsto, které necháte alespoň dvě hodiny odpočinout. Pak tvořte rohlíčky a pečte asi 15 minut na 175 °. Ještě horké rohlíčky obalujte ve vanilkovém cukru.

8. Masarykovo cukroví

Co je to za cukroví? 
Jedná se o starý recept s velmi jednoduchou a rychlou přípravou cukroví.
“Masarykovo” se mu říká proto, že jej měl rád prezident Masaryk. 

Suroviny na přípravu Masarykova cukroví

  • 90 g  vlašských ořechů
  • 150 g  hladké mouky
  • 100 g  másla
  • 50 g  mletého cukru
  • 1 ks  žloutku
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení

Postup přípravy Masarykova cukroví

  1. Ořechy namočte na několik hodin do vody, případně můžete i do rumu.
  2. Smíchejte mouku, máslo, cukr a žloutek a zpracujte těsto. Nakonec do těsta zapracujte celá jádra okapaných ořechů.
  3. Vytvořte váleček, zabalte do potravinové folie a dejte do lednice uležet.
  4. Dobře ztuhlý váleček nakrájejte na kolečka tenká 5 mm a vyskládejte na plech. Pečte při 170 ° asi 15 minut.
  5. Vychladlé cukroví obalte ve vanilkovém cukru.

 

Sdílení článku