
Atopický ekzém je kožní zánět většinou alergického původu. Jde o onemocnění celoživotní, kdy se střídají období klidu a „vzplanutí“, tedy etapy silné alergické reakce. Ekzém není přenosný, proto není třeba bát se nákazy. Výskyt onemocnění je ovšem stále častější a přímo souvisí se znečišťováním životního prostředí. Vliv na něj mají také strava a dědičnost.
Atopický ekzém patří mezi autoimunitní nemoci a osobně jsem přesvědčena, že nejdůležitějším a prvním krokem léčby by mělo být vyšetření makrobiotického osídlení střeva a nasazení správných probiotik. Jídelníčkem bychom měli podpořit a doplnit prebiotika.
Připravila jsem tentokrát jídelníček pro ty z nás, kteří atopickým ekzémem trpí. Menu je velmi omezené, co se týče množství energie, a obsahuje také až o polovinu méně bílkovin, než je doporučeno v běžné stravě. Z toho důvodu je důležité dodržet další pravidla.
Pokud se rozhodnete jídelníček vyzkoušet, naplánujte si dopředu alespoň týden dovolené. Potřebovat totiž budete vedle předepsaného stravování také řádný odpočinek a čas pro sebe. Jídelníček obsahuje převážně pokrmy mixované a vařené. To proto, aby ani žaludek nemusel plýtvat energií na mělnění stravy. Na menu najdete pouze ovoce, zeleninu, rostlinné oleje (minimum živočišných), zanedbatelné množství potravin obsahujících lepek, nezbytně nutné množství surovin obsahujících laktózu a kasein.
Týdenní jídelníček je nastaven na 3800–5000 kJ s množstvím makroživin: 58 % sacharidů, 15 a méně procent bílkovin, 25 % tuků.
Pozn.: Vzorový jídelníček není určen k celoživotnímu a plnohodnotnému stravování.

Radomíra Niko
Radka pracuje na hodonínské pobočce VZP ČR a s rodinou žije v nedaleké malé obci. Příroda Hodonínska ji inspiruje ke zdravému životnímu stylu a pohybu. Organizuje večerní cvičení pro ženy (pilates, jóga, posilování), přednáší o zdravé výživě a vede kurzy o vaření. Jako certifikovaný poradce pro výživu se věnuje také přístrojové diagnostice, na jejím základě připravuje svým klientům vyvážené jídelníčky na míru. Od dětství je členkou Sdružení dobrovolných hasičů Čech Moravy a Slezska a přes 20 let trénovala dětské skupiny v požárním sportu. Radka s nadšením představuje veřejnosti zdravé potraviny a lokální recepty.
Zaměření: Sport, zdravý životní styl, volný čas