4 minuty Zdraví a prevence

Každoročně 4. března si připomínáme Mezinárodní den zvyšování povědomí o HPV. V posledních letech byl v České republice zaznamenán klesající trend výskytu, nicméně stále je ročně v ČR diagnostikováno přibližně 750 až 800 žen. Příčinou vzniku karcinomu děložního čípku jsou téměř vždy rizikové typy lidských papilomavirů (HPV - human papillomavirus). Jedná se o nejčastější sexuální přenosné onemocnění, které se týká jak žen, tak i mužů. Během života se jím alespoň přechodně nakazí až 80 % populace.

Je možné se chránit?

Ano. Kromě zodpovědného chování (první pohlavní styk ve vyšším věku, věrnost mezi partnery, používáním prezervativu a podobně) také očkováním. A to je obrovská výhoda! Jedná se totiž o jediné onkologické onemocnění, před kterým je možné se chránit touto cestou. Z veřejného zdravotního pojištění jsou na českém trhu dostupné 3 vakcíny plně hrazené dívkám i chlapcům ve 13. roce věku. Ostatním dětem do 18 let pak VZP dává na toto očkování příspěvek ve výši 1 000 Kč. Aby bylo očkování co nejefektivnější, je vhodné absolvovat jej ještě před zahájením sexuálního života.

Je vakcína bezpečná?

Vakcíny proti HPV jsou naprosto bezpečné a očkování je doporučeno Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Po aplikaci milionů distribuovaných dávek nebyly zjištěny žádné významné vedlejší účinky, kromě dočasné reakce v místě vpichu. Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP doporučuje vakcinaci proti HPV i ženám s diagnostikovanou prekancerózou děložního hrdla, které z tohoto důvodu podstoupily konizaci děložního čípku.

Mám syna, měl by být očkován proti HPV?

Ano. HPV se snadno přenáší na sexuální partnery. Může způsobit genitální bradavice a také rakovinu děložního čípku, vulvy, pochvy, konečníku, úst a krku. Očkování je nejúčinnějším způsobem ochrany vašich dětí před těmito onemocněními a je nejúčinnější, pokud se podá před zahájením sexuální aktivity.

Nezapomínejte na prevenci!

V rámci screeningového programu karcinomu děložního čípku u vašeho gynekologa je zahrnuto jednou za rok provedení onkologické cytologie. Doporučení odborníků je pak absolvovat screening děložního hrdla včetně vysoce výkonného HPV DNA testu alespoň dvakrát za život (ve věku 35 a 45 let).

Součástí preventivního vyšetření je i pojišťovnami hrazené PCR vyšetření na stanovení přítomnosti vysoce rizikových HPV u pacientek v 35 a 45 letech. V případě pozitivního testu není potřeba obávat se nejhoršího. Lékař může být pouze upozorněn na zvýšené riziko. Naopak pacientky s negativním testem mají velmi malou pravděpodobnost, že u nich nádor v následujících letech vznikne. 

Co když už HPV máte?

Lidské tělo má u mladého člověka s normálně fungujícím imunitním systémem schopnost se viru v některých případech samo zbavit. Problémem je dlouhodobá perzistence HPV, která postupně vede ke změnám na buněčné úrovni a rozvoji přednádorových stavů a následně karcinomu. Jedná-li se o méně závažné změny, je doporučena aplikace lokální léčby s velmi dobrým efektem. V případě závažnějších nálezů je nutné bioptické ověření a případně ošetření čípku konizací.

Sdílení článku