10 minut Volný čas

Stejně jako ve všech vyspělých západních zemích se i v České republice prodlužuje střední délka života. Tento pozitivní vývoj je dán propracovanou zdravotní prevencí, kvalitní zdravotní péčí a ideálně také pozitivními změnami v životním stylu. S daným trendem souvisí i postupně se zvyšující věk odchodu do důchodu. Lidský organismus má ovšem své fyziologické vymezení toho, kdy začíná stárnout. O to více se snažíme uchovat si zdraví a svěžest co nejdéle. Dnes už existuje celý vědní obor, anti-aging medicína, který zkoumá, jak procesům stárnutí úspěšně čelit.

Už od středního věku každému z nás pomalu vyhasíná činnost některých žláz s vnitřní sekrecí (tzv. endokrinních), které produkují hormony řídící mnoho funkcí v našem těle. Úbytek těchto hormonů má na nás významný vliv. Pojďme se proto na ně podívat detailněji:

1) Inzulin

Jedná se o životně důležitý hormon, který má za úkol transportovat jednoduchý cukr glukózu z krve do buněk, pro něž je významným zdrojem energie. S věkem často přichází absolutní nebo relativní nedostatek inzulinu a tím také zvýšený výskyt diabetu. Nemoc se týká více než 50 % lidí starších 65 let. Jsou to tzv. diabetici druhého typu. U těchto lidí dochází v důsledku dědičné dispozice a hlavně životního stylu spojeného s nadváhou a obezitou ke vzniku inzulinové rezistence, kdy buňky přestávají na inzulin reagovat. Základním řešením je pro ně dieta a pohyb. Nezdravý životní styl je tedy jedním z hlavních faktorů, které způsobují strmý nárůst výskytu diabetu v posledních desetiletích. Více o této problematice najdete v mém předchozím článku projektu Díky za VZPruhu.

2) Hormony štítné žlázy: thyroxin (T4), trijodthyronin (T3)

Oba hormony ovlivňují látkovou přeměnu (metabolismus) živin a regulují účinek jiných hormonů, proto mají v organismu široké pole účinků. S věkem dochází k postupnému poklesu produkce hormonů štítné žlázy. Jejich nedostatek se dá poměrně jednoduše řešit substituční terapií (rovnocenná náhrada těchto hormonů užívaná v tabletách každý den ráno na lačno) předepsanou odborným lékařem. Nezapomínejme také na dostatečný přísun jódu ve stravě – používejme v kuchyni jódovanou sůl a do jídelníčku je důležité zařadit mořské ryby.

3) Parathormon

S věkem se naopak zvyšuje produkce příštítných tělísek, které vytvářejí hormon parathormon. Tím se ale nadměrně vyplavuje z kostí vápník a zvyšuje se riziko osteoporózy. Více o této problematice v článku blogu Kudy na život: Každý může být spoluautorem svého zdraví 3 - VZP ČR.

4) Růstový hormon: somatotropin

Tento hormon vytváří hypofýza mozku, ale s věkem klesá jeho tvorba. Dochází pak ke zmnožení tukové tkáně, a naopak úbytku svalové hmoty, zvyšuje se riziko osteoporózy. Postupně ubývá v těle bílkoviny kolagenu, čímž přibývá vrásek, zhoršují se kloubní potíže a také se například snižuje elasticita cév. Abychom dokázali tomuto procesu úspěšně čelit, je třeba i ve vyšším věku vést aktivní život s dostatkem pohybu. S věkem přirozeně ubývá svalové hmoty a přibývá té tukové, čímž se zvyšuje riziko obezity. Pokud si chceme uchovat zdraví a postavu, je třeba více cvičit, procházet se a sportovat. Ano, s přibývajícím věkem je třeba myslet na pravidelný pohyb ještě více než dřív. Je to současně základní pilíř prevence všech civilizačních chorob.

5) Melatonin

Melatonin zlepšuje spánek a zvyšuje imunitní reakci. Je to také silný antioxidant, to znamená, že je schopen neutralizovat škodlivé volné radikály a snižuje tak i riziko rakoviny. Obecně je považován za hormon, který zpomaluje procesy stárnutí. S věkem se opět postupně snižuje jeho sekrece v mozku. K jeho produkci je zapotřebí úplné tmy během spánku a dodržování rytmu dne a noci. Je příbuzný tzv. hormonu štěstí, serotoninu, pro jehož tvorbu je zase potřebný dostatek slunečního světla ve dne. Hladiny obou hormonů kolísají i se střídáním ročních období. Prakticky to znamená usínat včas s dobrou knihou, a ne u svítící a zářící obrazovky televize nebo počítače pozdě v noci. Ráno pak včas vstát, být aktivní, podle možnosti jít ven na slunce, pohybovat se, pracovat a radovat se z nového dne. To vše prospěje nejen dobrému spánku a náladě, ale také figuře a zdraví.

6) Pohlavní hormony

Co se týče pohlavních hormonů, je potřeba nahlédnout na rozdílnost procesu stárnutí u žen a mužů:

Menopauza u žen

U žen dochází většinou po čtyřicítce (věková hranice je ale individuální) ke strmému poklesu produkce ženských pohlavních hormonů, zvláště estrogenů, a objevuje se klimakterický syndrom: návaly horka, pocení, změny nálad – úzkost, deprese, zhoršení paměti. Zvyšuje se riziko osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění. Sportovnější a aktivnější ženy většinou prožívají toto období snáze, ale přibližně u 20 % žen je nutná terapie indikovaná odborným lékařem nazývaná hormonální substituční terapie (HRT). Nedostatkové hormony se pak dodávají ve formě tablet, gelů, náplastí, implantátů nebo např. nosního spreje. Druhou možností jsou fytoestrogeny – rostlinné isoflavony, které se v těle chovají podobně jako skutečné ženské hormony. Obsahuje je například červený jetel a sója. V tomto ohledu mají velkou výhodu asijské ženy, protože sóju a další luštěniny často konzumují. V našich podmínkách je také velmi nápomocnou rostlinkou kontryhel (alchemilka). Je to vytrvalá bylinka, která roste na okraji lesů, loukách i pastvinách. Najdete ji v trávě od jara až do podzimu a poznáte ji snadno podle typických členitých lístků, které ráno zachytávají uprostřed krůpěj rosy. Proto se jí někdy lidově přezdívá nebeská rosa. Kontryhel obecný můžete pít ve formě čaje, výluhů a tinktur nebo z něj třeba připravit bylinnou koupel. Svůj přínos má i dlouhodobé užívání oleje z pupalky dvouleté, nejlépe v tobolkách (500 mg za studena lisovaného oleje v kombinaci s vitaminem E jako antioxidantem), jednu tobolku denně po ránu. Přispívá k hormonální rovnováze a pomáhá tak nejen v tomto období, ale také má pozitivní vliv na pravidelný menstruační cyklus a na potíže s ním spojené, zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů či nehtů.

Je velmi třeba dbát na onkologickou prevenci a nezapomenout na pravidelný screening karcinomu prsu: mamografii – od 45 let věku 1× za dva roky a na kontrolu u gynekologa 1× ročně v rámci screeningu karcinomu děložního hrdla: cytologické vyšetření stěru z děložního čípku.

Andropauza u mužů

Ani muži nejsou ve středním věku ušetřeni hormonálního propadu. Rozdíl je jen v tom, že u mužů dochází k postupnějšímu dlouhodobému poklesu produkce pohlavních hormonů androgenů, zvláště testosteronu (syndrom ADAM – androgen decline in aging males). Mívá tyto projevy: zhoršení sexuálních funkcí, snížení svalové a zvýšení tukové hmoty, osteoporóza, návaly horka, změny nálad až úzkost a deprese, ztráta motivace, poruchy spánku. Projevy jsou tedy dost podobné těm, které prožívají ženy, jen se vyskytnou o pár let později.

S přibývajícím věkem se zvyšuje riziko rakoviny prostaty, proto je třeba také u mužů včas dbát na zdravotní prevenci. Možná nevíte, že od 1. 1. 2024 je spuštěn program časného záchytu karcinomu prostaty, který je určen mužům od 50 let věku. Hlavním ukazatelem je laboratorní rozbor krve na PSA (prostatický specifický antigen) v ordinaci praktického lékaře nebo urologa.

Čas plyne a nezbývá než se mu postavit čelem. Jak jsem nastínila, existuje řada možností, jak se na stáří připravit a uchovat si zdraví a svěžest co nejdéle, zůstat aktivní a radovat se z toho, co život přináší a také si užívat zaslouženého odpočinku, na který dříve nebylo kdy. Je to čas moudrosti a životního zrání, čas vděčnosti a smíření.

Sdílení článku