8 minut Zdraví a prevence

Rýma je jedno z nejběžnějších respiračních onemocnění, které se během zimního období nevyhne skoro nikomu. Sice to není nic vážného, ale dokáže člověka pěkně potrápit. Jak se s rýmou elegantně vypořádat, aniž byste museli užít léky nebo kapky do nosu, které jsou silně návykové? 

Zázračné “konvičkování”

“Konvičkování” je v podstatě propláchnutí nosní dutiny izotonickým roztokem teplé vody s přidáním soli bez obsahu jódu. K tomu se používá právě speciální “konvička”, která je k dostání v kamenných lékárnách nebo on-line v cenovém rozpětí 250 až 350 korun. Vhodnou sůl zakoupíte například v prodejnách se zdravou výživou pod názvy “mořská sůl” nebo ”himalájská sůl”. Půlkilový balíček stojí zhruba 20 až 40 korun. “Konvičkování” je v péči o nosní dutiny téměř zázračná věc. Pokud si nedovedete představit, že si nos prolijete slanou vodou, pak vás mohu ujistit, že to zvládne i malé dítě.

Začněte „konvičkovat“

Do konvičky se nalije teplá voda, ta by měla mít ideálně 37 stupňů Celsia, tedy vnitřní teplotu těla. Když bude voda vlažná, bude vás roztok štípat v nose, ale pokud bude příliš horká, zaručeně vás od “konvičkování” odradí. Mně osobně se při silné či zadní rýmě osvědčila vyšší teplota vody. Tak teplá, jakou snesete. Lépe prohřeje dutiny a hleny pak lépe odcházejí. Někdo doporučuje ohřátou převařenou vodu, já „konvičkuju“ pravidelně více jak 10 let a vždy používám pouze teplou vodu z kohoutku. 

Pomocí odměrky, která se prodává přímo s konvičkou, se přidá sůl bez jódu a chvíli se počká, než se sůl rozpustí. Nesmíte ale čekat příliš dlouho, aby vám voda nevychladla a následně neštípala v nose. Pro začátek doporučuji přidat zarovnanou odměrku. Při silné, husté či zadní rýmě doporučuji dát sůl na „kopeček“. Tím se zvýší koncentrace soli ve vodě a nejen, že se bude lépe rozpouštět hlen v dutinách, ale také díky osmóze začne koncentrovanější roztok „vytahovat“ vodu z nateklé sliznice a tím dojde k úlevě. 

S již připraveným roztokem se nyní nahněte nad umyvadlo a velmi lehce ukloňte hlavu na jednu stranu jako byste se chtěli podívat na protější zeď. Zasuňte hubičku konvičky do nosní dírky, kterou máte v tuto chvíli blíže ke stropu. Pokud jste nahnuli hlavu vpravo, pak vaše pravá nosní dírka směřuje dolů k umyvadlu a levá ke stropu. V tomto případě tedy zasunujete hubičku do levé nosní dírky. A nyní přichází důležitá věc – pootevřete ústa, abyste mohli v klidu a volně dýchat a pozvedněte konvičku jen o trochu výše, aby voda mohla volně téci do nosní dírky. V tuto chvíli je nejdůležitější, abyste byli v klidu a nechali stále pootevřená ústa. Voda z horní nosní dírky začne protékat spodní nosní dírkou a společně s ní i veškeré hleny a nečistoty z nosu. Takto prolijete polovinou konvičky jednu nosní dírku, poté vysmrkáte zbylou vodu s nečistotami a následně se stejným postupem prolijete i druhou nosní dírku. Při smrkání by neměl vznikat nepříjemný tlak v uchu. Pokud vznikne, uberte na intenzitě tlaku při smrkání. 

Nebuďte překvapení. Může se stát, že i za pár desítek minut po konvičkování se při předklonu (zavazování tkaniček, sbírání věcí z podlahy atd.) může stát, že Vám z nosu vyteče zbytková voda. Při velmi silné rýmě se může stát, že voda z konvičky nezačne protékat druhou dírkou. V tomto případě doporučuji udělat teplejší a koncentrovanější nálev a zkusit to znovu. Ze začátku voda nemusí protéct, ale zkuste chvíli vydržet, teplá, slaná voda svou práci odvede. Opakujte i pro druhou nosní dírku, dokud nebude nos zcela volný. 


Proč pečovat o nosní hygienu s konvičkou?

  • Jedná se o šetrné odstranění hlenů a nečistot z nosní dutiny.
  • Použití konvičky je vhodné při rýmě a nachlazení, po operacích nosu a vedlejších nosních dutin. Pomáhá při alergické rýmě a očistě nosní dutiny po pobytu v prašném prostředí. 
  • Při pravidelném “konvičkování” dochází k tomu, že nos a dutiny jsou odolnější proti alergenům a nemocem.  
  • „Neléčená rýma trvá týden, léčená sedm dní.“ Při “konvičkování” dochází k rychlejšímu ústupu potíží, protože během dne můžete “konvičkovat” vícekrát. Při každém průplachu odchází všechny hleny z nosních dutin, nos je skutečně čistý, volný a tím se lépe hojí i nosní sliznice. Pro prevenci během roku doporučuji konvičku používat jednou týdně, v období viróz třikrát až pětkrát za týden.  
  • Používání konvičky je vhodné i pro děti. Jde jim to obvykle snadno, protože nejsou zatíženy žádnými předchozími zkušenostmi či obavami. U nás v rodině se “konvičkování” stalo součástí hygieny, stejně jako třeba péče o zuby.
  • Oproti nosním sprejům se jedná v rámci účinnosti i ekonomičnosti o bezkonkurenční metodu. Nosní sprej vstříknete do ucpané dírky, dávka je většinou tak malá, že nedojde k plnému uvolnění a tekutina vám stejnou nosní dírkou vyteče ven. Oproti tomu při “konvičkování” teplou vodou se solí opravdu nos zcela uvolníte, a hlavně sami vidíte, co vše se vám z nosní dutiny vyplavuje. Co se ekonomičnosti týče, u konvičky se jedná o jednorázovou investici a následně o dokupování solí. V porovnání s cenami nosních sprejů s mořskou vodou je úspora opravdu velká, nehledě na ekologickou stopu v podobě prázdných obalů od sprejů.
  • Ten první volný nádech po uvolnění ucpaného nosu je prostě nepopsatelný. 
  • Možná jste to nevěděli, ale tato technika je vlastně jednou z očistných jógových technik a nazývá se džala néti. Džala néti v sanskrtu znamená čištění dutin vodou, u nás se používá i pojem “nosní sprcha”. Jelikož dochází k pročišťování oblasti hlavy, ovlivňuje “konvičkování” smyslové orgány v této oblasti, posiluje zrak a působí proti únavě očí při dlouhodobé práci s počítačem. Příznivě působí také při bolestech hlavy a pomáhá s koncentrací. I přestože má původ v daleké Indii, v současné době je velmi často doporučováno ORL lékaři dospělým i dětem.
Sdílení článku