5 minut Zdraví a prevence

Motto: "Dovol, aby tvé potraviny byly tvými léky, a ne tvé léky tvými potravinami." Hippokrates

Prevence je jedním z nejúčinnějších způsobů řešení závažných chorob dneška. Výskyt civilizačních chorob závisí obecně v největší míře – až z 60 % na životním stylu, pravděpodobně z 15 % na dědičnosti, také z 15 % na vlivu životního prostředí a jen asi z 10 % na zdravotní péči. Rozhodující roli zde tedy hraje zodpovědnost za vlastní zdraví v duchu Hippokratova výroku: "Dovol, aby tvé potraviny byly tvými léky, a ne tvé léky tvými potravinami."

Jednou z nejzávažnějších civilizačních chorob je tolik obávaná rakovina. Světový den boje proti rakovině připadá na 4. 2., a proto právě dnes chceme otevřít toto náročné téma. Nádorová onemocnění jsou v mimokovidovém období druhou nejčastější příčinou úmrtí v ČR (hned za srdečně-cévními chorobami). Velkou hrozbou je rakovina plic, kůže, prostaty a zhoubný nádor prsu. V ČR je enormní výskyt kolorektálního karcinomu (nádor tlustého střeva a konečníku), i když dobrou zprávou je, že v posledních letech zvláště díky prevenci a včasné detekci jeho výskyt postupně klesá.

VZP ČR dbá na zdraví svých klientů a dlouhodobě se zaměřuje na prevenci rakoviny. Samozřejmostí jsou bezplatné pravidelné preventivní prohlídky a screeningová vyšetření v rámci zdravotního pojištění. Díky těmto vyšetřením lze odhalit výskyt onkologických onemocnění v raném stadiu, kdy lidé nemají žádné příznaky či potíže. Nad rámec zdravotního pojištění nabízí VZP i řadu dalších benefitů zaměřených na prevenci nádorových onemocnění, prohlédnout si je můžete zde.

Rizikové faktory rakoviny:

  • Strava s vysokým obsahem živočišných tuků
  • Úprava jídla smažením, grilováním, uzením, zvlášť rizikové jsou uzeniny
  • Plísní napadené potraviny
  • Kouření
  • Nadměrné slunění (zvláště nebezpečné v dětském věku)
  • Nadváha a nedostatek pohybu

Ochranné faktory proti rakovině:

  • Dostatek ovoce a zeleniny – zdroj vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších antioxidantů (zneškodňují volné oxidační radikály). Zvláště vhodný je špenát, brokolice, růžičková kapusta, květák, česnek, mrkev a jablka
  • Celozrnné pečivo
  • Dostatek pohybu
  • Sledování varovných signálů, samovyšetření
  • Pravidelné lékařské prohlídky

Nadměrný příjem tuků, zvláště živočišných, a obezita jsou rizikovým faktorem nádorů plic, jícnu, žaludku, tlustého střeva, konečníku, prsu a děložního čípku. Kouření je obecně známým rizikovým faktorem mnoha typů nádorů, je příčinou asi 30 % všech úmrtí na rakovinu a příčinou karcinomu plic až v 90 %. Alkohol je rizikovým faktorem vzniku nádoru dutiny ústní a hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva a konečníku, prsu a plic. Vysoká incidence kolorektálního karcinomu v ČR je dávána do souvislosti s nadměrnou konzumací piva a nevhodnými stravovacími zvyklostmi. Dalším rizikovým faktorem nádoru tlustého střeva a konečníku je strava bohatá na tuky, zvláště živočišné, červené maso a chudá na obsah vlákniny.

Velmi doporučuji dostatečný pitný režim, omezení příjmu masa a masných výrobků, alkoholu a zákaz kouření. Přikládám ještě stručné desatero rad, které shrnuje základní principy prevence civilizačních chorob obecně.

Desatero rad pro zdraví

  1. Snižte spotřebu masa a masných výrobků, jsou silným zdrojem cholesterolu, tuků a jiných škodlivin.
  2. Snižte spotřebu cukru a soli.
  3. Zvyšte spotřebu ovoce, zeleniny a výrobků z celozrnné mouky. Obsahují hodně vitamínů, minerálů a vlákniny.
  4. Jezte pravidelně, nejlépe 3x denně, s vydatnou snídaní a lehčí večeří - nejpozději 3-4 hodiny před spaním.
  5. Přijímejte dostatek tekutin, nejlépe čisté vody, neslazených nápojů nebo bylinných čajů.
  6. Upravte svou tělesnou hmotnost a udržujte ji na normální hodnotě.
  7. Nekuřte a snižte spotřebu dalších návykových látek - alkoholu, kávy atd.
  8. Věnujte denně alespoň 20 minut pravidelné pohybové aktivitě - rozcvička, chůze, běh, cyklistika, plavání atd.
  9. Dbejte na pravidelný odpočinek a relaxaci.
  10. Rozvíjejte pozitivní myšlení a přístup k životu.

Hodně zdraví přeje
PharmDr. Hana Machová, BTh

 

Sdílení článku