Už na Silvestra se rozhoduje o tom, jak prožijete Nový rok. Řeč je naštěstí jen o 1. lednu, ale i ten by se dal prožít lépe než v posteli s mokrým hadrem na hlavě a bědováním. Mám pro vás čtyři recepty na nápoje, ze kterých budete mít jen dobrý požitek. Ano, tušíte správně, řeč bude o nealkoholických nápojích, i když v originálním podání je lze vyrobit i s alkoholovým opojením.
K přípravě míchaných nápojů se používá šejkr, ale ne každý ho má doma. Sáhněte proto klidně po kuchyňském mixéru.
Piňa colada nealko
Suroviny na jednu porci:
- 50 ml kokosového mléka
- 30 ml kokosového sirupu
- 100 g rozmixovaného čerstvého ananasu
- led
Postup přípravy:
Ananas rozmixujte v mixéru, přidejte kokosový sirup a mléko a domixujte. Připravte si větší vinnou sklenici a naplňte do jedné třetiny ledem. Rozmixovanou hustou tekutinu vlijte do sklenice, ozdobte plátkem ananasu a lístkem čerstvé meduňky. Sklenici doplňte brčkem.
Mimosa nealko
Suroviny na jednu porci:
- 75 ml čerstvé pomerančové šťávy nebo džusu
- 75 ml nealkoholického šumivého bílého vína
- plátek pomeranče na ozdobu
Postup přípravy:
Do sektové sklenice nalijte pomerančovou šťávu, dolijte nealko šumivým vínem. Okraj sklenice ozdobte plátkem pomeranče a lístkem meduňky.
Tekutý štrůdl
Už název nápoje budí zvědavost a v ústech vám po něm opravdu zůstane pocit, že jste právě snědli sousto jablečného štrůdlu.
Suroviny na jednu porci:
- ½ čerstvého jablka
- 10 ks sušených rozinek
- 5 g másla
- skořice celá i mletá
- špetka vanilky
- smetana ke šlehání
Postup přípravy:
Předem si připravte jablečnou směs, a to tak, že jablka zbavená jádřince a slupek nakrájíte na malé kostičky, rozinky operte. V kastrůlku rozehřejte máslo a následně přidejte kostičky jablek, rozinky, celou skořici, kousek vanilky a restujte. Směs nechte vychladnout. Sklenici na whisky naplňte do jedné třetiny vychladlou směsí jablek, dolijte jablečným moštem nebo džusem. Ozdobte kopečkem vyšlehané smetany, posypte špetkou mleté skořice a vanilkového cukru. Sklenici doplňte širokým brčkem nebo lžičkou.
Zázvorový nealko sekt
Osvěžující nápoj s ostrou chutí po zázvoru je sice podáván s ledem, ale i tak hezky prohřeje.
Suroviny na jednu porci:
- 1 cm očištěného kořene zázvoru
- 5 g cukru
- nealko šumivé bílé víno
- plátek limetky
- malá větvička rozmarýnu
- led
Postup přípravy:
Předem si připravte zázvorový rozvar s cukrem, a to tak, že v kastrůlku svaříte malé množství vody s cukrem. Přidejte zázvor nasekaný na drobné kostičky. Vařte alespoň 10 minut nebo do změknutí zázvoru. Nechte vychladnout. Do jedné třetiny sektové sklenice vsypte led, lžíci zázvorového rozvaru a dolijte nealko šumivým vínem. Ozdobte plátkem limetky, snítkou rozmarýnu a sklenici doplňte brčkem.
Radomíra Niko
Radka je certifikovaná poradkyně pro výživu a koučka zdravého životního stylu. Tuto práci už dlouho vnímala jako své poslání, a tak se v roce 2023 rozhodla své dosavadní místo na hodonínské pobočce VZP opustit. Nyní je její současnou pracovní náplní individuální konzultace s klienty a následné diagnostiky na zdravotnickém bioimpedančním přístroji. Na základě výsledků pak na míru sestavuje vyvážené jídelníčky. Věnuje se také přednáškám o zdravé výživě a vede minikurzy vaření. V létě 2023 se stala zakladatelkou neziskové organizace, pod jejíž záštitou společně s přáteli organizuje festivaly zdravého jídla a životního stylu, minitrhy a vyvíjí další aktivity, které sbližují lidi. Radka žije se svou rodinou v jihomoravské vesničce na úpatí Bílých Karpat a má ráda sport a turistiku. Od dětství je členkou Sdružení dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska a přes 20 let trénovala dětské skupiny v požárním sportu.
Zaměření: Sport, zdravý životní styl, volný čas