3 minuty Recepty

Už na Silvestra se rozhoduje o tom, jak prožijete Nový rok. Řeč je naštěstí jen o 1. lednu, ale i ten by se dal prožít lépe než v posteli s mokrým hadrem na hlavě a bědováním. Mám pro vás čtyři recepty na nápoje, ze kterých budete mít jen dobrý požitek. Ano, tušíte správně, řeč bude o nealkoholických nápojích, i když v originálním podání je lze vyrobit i s alkoholovým opojením.

K přípravě míchaných nápojů se používá šejkr, ale ne každý ho má doma. Sáhněte proto klidně po kuchyňském mixéru.

Piňa colada nealko

Suroviny na jednu porci:

  • 50 ml kokosového mléka
  • 30 ml kokosového sirupu
  • 100 g rozmixovaného čerstvého ananasu
  • led

Postup přípravy:

Ananas rozmixujte v mixéru, přidejte kokosový sirup a mléko a domixujte. Připravte si větší vinnou sklenici a naplňte do jedné třetiny ledem. Rozmixovanou hustou tekutinu vlijte do sklenice, ozdobte plátkem ananasu a lístkem čerstvé meduňky. Sklenici doplňte brčkem.

Mimosa nealko

Suroviny na jednu porci:

  • 75 ml čerstvé pomerančové šťávy nebo džusu
  • 75 ml nealkoholického šumivého bílého vína
  • plátek pomeranče na ozdobu

Postup přípravy:

Do sektové sklenice nalijte pomerančovou šťávu, dolijte nealko šumivým vínem. Okraj sklenice ozdobte plátkem pomeranče a lístkem meduňky.

Tekutý štrůdl 

Už název nápoje budí zvědavost a v ústech vám po něm opravdu zůstane pocit, že jste právě snědli sousto jablečného štrůdlu.

Suroviny na jednu porci:

  • ½ čerstvého jablka
  • 10 ks sušených rozinek
  • 5 g másla
  • skořice celá i mletá
  • špetka vanilky
  • smetana ke šlehání

Postup přípravy:

Předem si připravte jablečnou směs, a to tak, že jablka zbavená jádřince a slupek nakrájíte na malé kostičky, rozinky operte. V kastrůlku rozehřejte máslo a následně přidejte kostičky jablek, rozinky, celou skořici, kousek vanilky a restujte. Směs nechte vychladnout. Sklenici na whisky naplňte do jedné třetiny vychladlou směsí jablek, dolijte jablečným moštem nebo džusem. Ozdobte kopečkem vyšlehané smetany, posypte špetkou mleté skořice a vanilkového cukru. Sklenici doplňte širokým brčkem nebo lžičkou.

Zázvorový nealko sekt

Osvěžující nápoj s ostrou chutí po zázvoru je sice podáván s ledem, ale i tak hezky prohřeje.

Suroviny na jednu porci:

  • 1 cm očištěného kořene zázvoru
  • 5 g cukru
  • nealko šumivé bílé víno
  • plátek limetky
  • malá větvička rozmarýnu
  • led

Postup přípravy:

Předem si připravte zázvorový rozvar s cukrem, a to tak, že v kastrůlku svaříte malé množství vody s cukrem. Přidejte zázvor nasekaný na drobné kostičky. Vařte alespoň 10 minut nebo do změknutí zázvoru. Nechte vychladnout. Do jedné třetiny sektové sklenice vsypte led, lžíci zázvorového rozvaru a dolijte nealko šumivým vínem. Ozdobte plátkem limetky, snítkou rozmarýnu a sklenici doplňte brčkem.

Sdílení článku