8 minut Sport

Mezi zaměstnanci VZP ČR najdeme i elitní judistku. Lída (Humpálová) Svatoň má judo v krvi od předškolního věku. Svému oblíbenému sportu se věnuje i po narození dcery Sáry a svázala svůj život i s naší pojišťovnou: pracuje totiž jako specialistka revizní kontroly v rámci oddělení analytické kontroly na ústředí VZP.

Kdy jste začala s judem?

Judo bylo v naší rodině odmalička. Moje maminka se mu kdysi závodně věnovala a přihlásila mě do kroužku juda při Fakultní ZŠ Trávníčkova v Praze na Lukách ještě dřív, než jsem šla do první třídy. Vůbec jsem netušila, o jaký sport jde.

Jak probíhá trénink takto malých dětí?

Trénink začíná u dětí starších tří let a v žádném případě se nejedná o judo v pravém slova smyslu. Jde o hravé pohybové dovednosti, které mají základ juda, tzn. klasický judistický pozdrav, základy gymnastiky, základy pádů. Rozhodně to není tak, že by 3leté děti mezi sebou vedly regulérní randori (zápasy) apod.

Bavilo vás judo od začátku nebo to byla delší cesta?

Na to už si úplně nevzpomínám. Možná to byla nejdřív taková hra. Ale kolem 8. roku, někdy ve druhé nebo třetí třídě, jsem se už pustila do závodění a motivace uspět začala být silnější.

Doporučila byste rodičům judo pro své děti?

Jednoznačně. Jak ze své vlastní zkušenosti, kdy jsem trénovala jako malá, tak nyní, kdy se judu věnuji i z pohledu trenéra 2. třídy (tj. kategorie licencovaného trenéra). Dětičky jsem roky trénovala a mohu tedy judo opravdu všem rodičům doporučit – dá jejich dítěti skvělý pohybový základ i pro jakýkoliv jiný sport.

A co teenageři, je zájem i mezi nimi? Jak byste je na tento sport a obecně k pohybu nalákala?

Momentálně je jasnou reklamou pro judo úspěch Lukáše Krpálka, protože každý malý judista chce být jako Lukáš. Myslím, že je důležité nalákat děti k pohybu i formou týmových zážitků, jako jsou například společná soustředění nebo hry, i když judo je individuální sport. Bez lidí okolo by to ale opravdu nešlo!

V čem se judo nejvíce liší od dalších bojových sportů?

Judo představuje komplexní pohybový rozvoj, ve kterém se propojuje disciplína s etiketou juda, tedy uznávání autority, úcta k soupeři, úcta k tradici a podobně.

Jak zvládáte skloubit sport, práci a rodinu? 

Upřímně... někdy je to dosti těžké, ale když se chce, vždy se cesta najde. Mám úžasnou oporu v manželovi (i přesto že on sám judista není), který nevidí v ničem překážku a moje dvouletá dcera nemá vůbec problém strávit se mnou celý den v hale na závodech. Již odmalička ji bereme všude po soustředěních či závodech, takže zřejmě je to pro ni normální prostředí.

Jaká pro vás byla letošní sezóna?

Letošní sezónu významně poznamenal covid-19, kvůli němuž jsme se nemohli účastnit dlouho očekávaného Mistrovství světa v Lisabonu. Sezóna odstartovala v září Otevřeným mistrovstvím Maďarska, kde jsem vyhrála, dále proběhlo Mistrovství ČR Veteránů, kde se mi též povedlo získat titul. Následovaly menší soutěže jako je Přebor Středočeského kraje apod. Takže přesto, co se kolem nás děje, byla letošní sezóna úspěšná. Koncem listopadu pro mě skončila posledním turnajem, kterým bylo Mistrovství ČR družstev žen.

Sezóna trvala od září do listopadu 2021? Tak krátce?

Kvůli pandemii trvala sezóna 2021 bohužel opravdu jen od září do října. Do začátku června 2021 bylo prakticky zakázáno se scházet na organizovaných trénincích, tím pádem byly i zrušeny veškeré soutěže a soustředění.

Stravujete se doma nějak speciálně všichni? Nebo jen vy v přípravě?

Musím přiznat, že po narození dcery nemusím příliš řešit svoji váhu, neboť kvůli ní se snažím jít příkladem a jíst jen to zdravé. No a pokud už dojde na nějakou změnu ve stravování, tak se spíše jedná o pár dní před závody v rámci redukce nějakých drobných gramů před vážením.

Máte někdy den, že se vám nic nechce? Jak se dokopat k tomu jít na trénink?

Tak to bych musela opravdu lhát, kdybych tvrdila, že takové dny Nemám. Někdy jsem prostě unavená, mám povinnosti doma či v práci, dcera je nemocná… Ale vždy se „nějak dokopu“ s tím, že vím, že mi po tréninku bude fajn a že to za to stojí.

Jak často nyní trénujete?

V rámci aktuální přípravy na nadcházející Mistrovství Evropy Masters, které by mělo proběhnout začátkem června v Athénách, absolvuji dva judistické tréninky týdně pod vedením olympionika Jaromíra Musila a reprezentačního trenéra veteránů Jaroslava Banszela. Trenér Banszel zajišťuje celou moji přípravu a připravuje mi tréninkové plány. Mimo tréninky juda zařazuji i každodenní fyzickou přípravu - běh, posilování apod. 

Kdo je ve sportu vaším vzorem? Případně inspiruje vás někdo svým sportovním úspěchem/životem?

Vzor nemám. Vše dělám s tím, že až mi bude X let a nebudu moct nic, tak si chci zcela spokojeně při pohledu zpět říci, že jsem do toho života a sportu, který mě baví, dala vše a že to za to hlavně stálo! V mém okolí mám mnoho známých, kteří třeba v 60 letech s radostí a úsměvem závodí v judu a nevynechají žádnou judistickou akci... Myslím, že je čest pro sama sebe se v takovém věku moci plně věnovat sportovní činnosti a mít s toho radost.

Co chcete v judu ještě dokázat?

Na to je jasná odpověď: z Mistrovství světa i Evropy mám bronzové medaile, a tak až covid dovolí normálně vycestovat na závody, chtěla bych na těchto soutěžích dosáhnout mety nejvyšší - získat titul mistryně Evropy a světa.


Jaké úspěchy má ve své sbírce Ludmila (Humpálová) Svatoň:

  • 1. místo na Otevřeném mistrovství Masters Maďarska 2021
  • 1. místo na Mezinárodním mistrovství ČR v kategorii Masters 2021, 2020
  • 1. místo na Otevřeném mistrovství Masters Maďarska/ Slovenska i Rakouska 2018, 2017
  • 3. místo na Mistrovství Evropy Masters v Glasgow 2018
  • 3. místo na Mistrovství světa Masters v Mexiku 2018
  • v rámci přípravy 2018 absolvování závodu na 100 km „Beskydská sedmička”

Mistryně ČR 2017 v kategorii žen do 52 kg

Sdílení článku