4 minuty Recepty

Chcete pro svou maminku udělat něco výjimečného? Překvapte ji v Den matek – 12. května – dortem, který jste sami upekli. Do přípravy se mohou pustit i malé děti, stačí, když jim pomůže tatínek nebo babička. Případně dort vyrobte společně jako zábavnou aktivitu v den věnovaný všem maminkám. 

Před časem přede mnou stála zajímavá výzva: dokázala bych připravit dort k narozeninám pro paní, která preferuje paleo stravu? Tento způsob stravování vychází z jídelníčku našich pravěkých předků, lovců a sběračů. To znamená, že v něm nenajdete obiloviny, luštěniny ani mléčné výrobky. Nepatří sem samozřejmě ani žádné průmyslově zpracované potraviny. Jídelníček se skládá zejména z masa, ryb, zeleniny, ovoce, hub, vajec a ořechů.

Samotná příprava dortu pro mě byla velmi zajímavá a zábavná. Překvapila mě jednoduchost postupu a lahodná chuť. Na co jsem se nejvíce těšila, bylo finální zdobení. Krása živých květů v kombinaci s ovocem udělala z dortíku přímo umělecké dílo. A ve finále mě samozřejmě potěšila pochvala od oslavenkyně.

Myslím tedy, že nadcházející Den matek je ten nejlepší čas pro zveřejnění tohoto netradičního receptu, protože může inspirovat i děti, které přemýšlí, čím překvapit maminku.

Paleo mrkvovo datlový dort s ovocem a jedlými květy

Výživové hodnoty na 100 g: Celkové množství energie 994 kJ, z toho je 38,5 g sacharidů, 7,11 g vlákniny, 9,6 g bílkovin a 24,8 g tuků.

Suroviny na přípravu 9–10 porcí

  • 300 g strouhané mrkve
  • 200 g sušených vypeckovaných datlí
  • 100 g kešu ořechů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 20 ml citronové šťávy
  • 10 g strouhaného zázvoru
  • 5 g skořice mleté
  • 200 ml kokosového mléka
  • 20 g psyllia
  • na dozdobení: čerstvé jahody, meruňky, červený a černý rybíz, jedlé květy lichořeřišnice, měsíčku lékařského, macešky, levandule a listy meduňky

Postup přípravy

  1. Mrkev nastrouhejte najemno, přidejte mleté kešu a vlašské ořechy, ovesné vločky, vypeckované a najemno rozmixované datle, strouhaný zázvor, citronovou šťávu a skořici.
  2. Vypracujete těsto a rozdělte jej na dva díly. Každý vložte zvlášť do dortové formy a pečte na 160 °C asi 30 minut.
  3. Po vychladnutí rozkrojte každou placku podél na dvě tenčí placky. Případně můžete těsto rozdělit na čtyři díly a péct každý zvlášť. 
  4. V době pečení si připravte kokosový krém: vymixujte kokosové mléko s psylliem, podle chuti přidejte med. Vychladlé dortové placky potřete kokosovým krémem a navrstvěte na sebe.
  5. Hotový dort potřete zbytkem kokosového krému a ozdobte. Já jsem použila čerstvé jahody, meruňky, červený a černý rybíz, jedlé květy lichořeřišnice, měsíčku lékařského, macešky, levandule a listy meduňky.

Dort není příliš vysoký, a tak jsem jej pro lepší vzhled obtočila přírodním provázkem. Fantazii a kreativitě se ovšem meze nekladou, tak s chutí do toho a přeji hodně zdaru při pečení a zdobení vašeho jedinečného paleo dortu pro maminku.

Sdílení článku