12 minut Sport

Mezinárodní den jógy připadá letos na středu 21. června. Příznivci jógy se setkají na hromadných akcích v parcích či jógových sálech a společně budou plynout jógovými pozicemi a dechy. Můžete po nich po očku pokukovat nebo si sbalit jógamatku a přidat se k nim. Při józe si protáhnete celé tělo, prohloubíte dech a vyčistíte hlavu. I kdyby vám první lekce nesedla, nenechte se od dalších odradit a objevte kouzlo jógy stejně jako já.

Nelehké začátky

Na svou první lekci jógy jsem se připravila opravdu pečlivě. Koupila jsem si jógamatku, blok, nové legíny, natáhla tílko a vyrazila. Vplula jsem do sálu, téměř posvátně rozvinula jógamatku, urovnala neposedné rožky a usadila se svěží a s klidným dechem v radostném očekávání. Svěžest mi vydržela prvních pět minut a opustila mě souběžně s uvědoměním, že jsem si vybrala lekci power jógy.  

Po lekci, na které jsem nejenže nestíhala plynulou změnu pozic, ale díky maximálnímu soustředění jsem zapomínala i dýchat, jsem vypadala jako spařené rajče. Zpocená od hlavy až k patám, což jsem zprvu dávala za vinu tomu, že jsem si svou úplně první lekci jógy naplánovala na letní podvečer. Už při prvních ásanách (pozicích) se mi začaly objevovat potůčky potu na spáncích a krku, které se v průběhu lekce rozšířily po celém těle včetně podkoleních jamek. O jógovém dechu nemohla být ani řeč, byla jsem ráda, že popadnu ten svůj. Červené fleky v obličeji nikoho z přítomných nenechaly na pochybách, že jsem do jednotlivých pozic vložila opravdu vše.

Na power józe mě už nikdy nikdo neviděl, pochopila jsem, že tohle není můj šálek kávy. I přes prvotní nezdar jsem se však nevzdala a začala navštěvovat lekce jiných typů jógy. Vyberte si tedy pečlivě typ jógy, který chcete navštěvovat, ať se vyhnete zklamání. I když i špatná zkušenost vás posune na cestě dál.     

Moje jógová cesta mě nakonec zavedla až na učitelské kurzy s českými i zahraničními lektory. Vedení kurzů je pro mě dnes velkou radostí díky setkávání se se skvělými lidmi a spatřuji v něm především hlubokou smysluplnost, ve všech významech tohoto slova. Jóga je opravdu „plná smyslů“ a pro mě jako lektora je smysluplné předávat znalosti, dávat věci do souvislostí a vidět, jak lidé díky józe rozkvétají. 

Správný jogín?

Sleduji postupný rozmach všech možných pomůcek na jógovou praxi. Od luxusních jógamatek za tisíce, přes bloky, válce, kruhy až po jógové ponožky na nožky. Samozřejmě i já jsem se nechala zlákat naprosto „nezbytnými“ doplňky. Jsem hrdou majitelkou krásné podložky na cvičení s kolibříky, která je úžasná na dotek, zároveň je však méně úžasná na přenášení, protože je opravdu hodně těžká. Užívám ji nakonec doma při své praxi, ale na lekce ji nenosím a přiznávám, že využití dalších pomůcek je u mě minimální. To však neznamená, že nejsou v ásanách nápomocné.

Při koupi jógamatky ji vybírejte tedy nejen podle krásného vzoru, ale i podle materiálu, hmotnosti a typu jógy. Přemýšlejte i nad tím, jak často ji nosíte do studia a zda ji převážíte v autě nebo zavěšenou na rameni. Těch „pár kilo“ na rameni se rychle pronese, tak ať vaše krásná podložka neskončí nakonec nevyužitá někde v rohu pokoje.                                                                                                           

Co tedy opravdu potřebujete na jógu? Slovo jóga v překladu znamená spojení. Spojení těla a mysli. Za mne tedy potřebujete sami sebe, své tělo, bosé nohy, abyste mohli lépe „zakořenit“ ploskami nohou do země. Dále pohodlné oblečení a přírodní kobereček či podložku, na které vám nebudou klouzat ruce a nohy. V neposlední řadě přidejte soustředění na dech, tím se dostanete do absolutní přítomnosti, kdy dojde ke spojení těla a mysli. Nechte se vést dechem jednotlivými pozicemi a vaše tělo vám dá jasnou odpověď, zda potřebuje něco dalšího.

Z pozice do pozice

Jógová pozice by měla být sthira a sukham, což v sanskrtu znamená pevná a pohodlná. Zapátrejte v paměti ke svým jógovým začátkům a vzpomeňte si, která z pozic pro vás byla skutečně PEVNÁ a zároveň i POHODLNÁ.

U jógy, stejně jako u jiných cvičení platí, že opakování dělá mistra. Proto není neobvyklé, že se lidé na prvních lekcích necítí v pozicích jistě a už vůbec ne pevně a pohodlně. Když navíc udělají tu chybu, že se očkem mrknou na vedlejší jógamatku, kde praktikuje pokročilá jogínka či jogín, který je pružný a ohebný, jako kdyby měl tělo z gumy, sebevědomí i motivace klesá k nule.

Málokdo si na prvních lekcích uvědomí, že jóga není o srovnávání a že i vámi dosažená pozice je v pořádku, i když se značně liší od provedení, které můžete vidět na okolních cvičících. Pokud vnímáte své tělo a jeho možnosti, pak jste schopni dosáhnout pro vás té nejlepší dané pozice, s ohledem na váš současný zdravotní stav. Když se budete řídit vlastními pocity, jednotlivé pozice se budou s opakováním postupně prohlubovat a budete mít ze svého pokroku ohromnou radost. Pokud však půjdete takzvaně přes hranu, s cílem vyrovnat se ostatním, pak se odpojíte od vnímání svého těla, budete své tělo přetahovat a jógové ásany se pro vás naopak stanou NEPEVNÉ a NEPOHODLNÉ. Budete se v nich třepat jako list ve větru a o pohodlnosti si můžete nechat jen zdát.

Nádech a výdech

Dech v běžném životě moc nevnímáme. Dýcháme samovolně, bez jakékoliv námahy či pozornosti z naší strany. Když se někoho zeptáte, jak dlouhý je jeho výdech, málokdo vám odpoví. Lidé, kteří pravidelně praktikují pránájámu (což znamená ovládání dechu a vychází opět z překladu ze sanskrtu prána – dech a ájáma – ovládání), však znají své dechové rytmy velmi dobře. Přirozený dech je tedy samovolný, naopak u pránájámy se jedná o vědomé a volní usměrňování dechu.

Proč bychom měli věnovat vědomou pozornost našemu dechu? Protože praktikování pránájámy má pro člověka nespočet pozitivních účinků. Jmenujme alespoň některé:

  • pročištění krve
  • zvýšení příjmu kyslíku, posílení plic
  • normalizace krevního tlaku, posílení srdce
  • harmonizace nervového systému
  • zvýšení odolnosti proti nákazám
  • odstranění stresu, nervozity, depresí
  • zklidnění myšlenek a emocí

Říká se, že délka našeho života se odvíjí od pomyslné zapálené svíčky, kterou má každý jinak velkou. Podle jógy se délka života odvíjí od počtu nádechů a výdechů. Čím je jich méně, tím delší bude náš život. V józe se proto snažíme prohloubit nádech i výdech a šetřit tak s jejich počtem.

Dechové techniky se učí téměř na každé jógové lekci a také internet je plný návodů a videí s praktikováním pránájámy. Já vás nyní seznámím s jedním méně známým dechovým cvičením.

Bhramari – dech čmeláka

Bhramari neboli dech čmeláka se na lekcích praktikuje málokdy. Bhramari je jedním z dechových cvičení a vyluzuje se při něm zvuk, který připomíná zvuk vydávaný černým čmelákem, jenž žije v Indii. Bhramara znamená v sanskrtu velká černá včela. Cílem je harmonizace mysli a zklidnění. Síla bhramari pochází částečně z účinků na autonomní nervový systém. Prodloužení výdechu vůči nádechu aktivuje uklidňující parasympatikus, který udržuje organizmus v klidu při oddychu a trávení.

Výhody bhramari:

  • dá se praktikovat kdekoliv a kdykoliv
  • uklidňuje rozbouřenou mysl
  • dokáže ulevit od stresu
  • je velmi jednoduchý a naučí se jej každý
  • nemá žádné kontraindikace

Můžete vyzkoušet také pokročilejší metodu bhramari s tradiční shanmukhi mudrou, kterou uzavíráme šest bran (uši, oči, nos a ústa). V shanmukhi mudře jsou tedy prsty lehce položeny na uších, očích, nosu a ústech, toto pomyslné uzavření šesti bran nám pomáhá odpoutat se od našich smyslů.

Jak uzavřít šest bran?

  1. palce jemně tlačí na chrupavky u zvukovodů
  2. ukazováčky se jemně dotýkají vnitřních koutků očí přes zavřená víčka
  3. prostředníčky položíme k nosním dírkám, díky tomu na ně jemně tlačí a dochází k jejich zúžení, což podpoří delší a pomalejší nádechy 
  4. prsteníčky přitlačující jemně horní ret směrem dolů
  5. malíčky jemně tlačí na spodní ret směrem nahoru, aby zavřely ústa

Pokročilou metodu neprovádějte, pokud trpíte úzkostí, depresí nebo klaustrofobií. Dech čmeláka ovšem doporučuji vyzkoušet s dětmi, kterým se toto bzučení velmi líbí.

Sdílení článku