
Proč zrovna mák jako hlavní ingredience dortu?
Přestože je mák ve stravě často opomíjen, patří mezi v Česku velmi rozšířené plodiny. Česká republika je dokonce velmocí mezi státy, které pěstují mák pro potravinářský průmysl.
- mák obsahuje skoro 50 % rostlinných olejů (zdravých tuků), které zvyšují hladinu HDL, tedy „hodného cholesterolu“
- mák je zdrojem rostlinného proteinu
- díky vysokému množství vitamínů a minerálních látek má velmi dobré antioxidační účinky, které zvyšují očišťovací schopnost jater
Jak na to – postup přípravy
Korpus
- vyšleháme bílek se 100 g cukru do sněhu
- přidáme žloutky, strouhaná jablka, citronovou šťávu i kůru, prášek do pečiva a mletý mák
- pečeme na 180° asi 40 minut
Náplň
- 400 g smetany podle chuti osladíme a přidáme psyllium
- na vychladlý korpus naneseme smetanu
- vršek dortu polijeme vychladlou polevou
Poleva
- svaříme bezový sirup s vodou a želatinou