3 minuty Zdraví a prevence

Na čtvrtek 9. března připadá Světový den ledvin. Tento den má upozornit na to, že značná část populace trpí určitou formou onemocnění ledvin. Stejně jako u jiných onemocnění platí, že čím dříve je nemoc diagnostikovaná, tím jednodušší je následná léčba a snižuje se i potenciální riziko přidružených nemocí. Začínající nemoc ledvin může pomoct odhalit i prohlídka u praktického lékaře. Pokud zde vznikne podezření na onemocnění, je pacient předán do urologické anebo nefrologické péče. 

Jedním z nejčastějších onemocnění ledvin, je chronické onemocnění́ ledvin. Léčí se s ním až 10 % populace. V takovém případě jsou ledviny poškozeny vlivem diabetu, vysokého krevního tlaku a dalšími přidruženými chorobami. Poškozené ledviny nejsou schopné očišťovat krev od odpadních látek. Pokud se onemocnění ledvin zhorší, odpadní látky se hromadí v krvi a následně se mohou vyskytnout komplikace, jako je vysoký krevní tlak, anémie (nízký počet červených krvinek), slábnutí kostí a poškození nervů. Onemocnění ledvin zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Tyto potíže se mohou vyvíjet pomalu po dlouhou dobu. Včasná detekce a léčba často zabráňují zhoršení chronického selhání. Pokud se onemocnění ledvin zhorší, může dojít k selhání ledvin, které vyžaduje dialýzu nebo v lepším případě transplantaci. 

Jaké jsou příznaky chronického onemocnění ledvin?

Většina pacientů nemá žádné příznaky, dokud se u nich onemocnění ledvin nevyvine. Můžete si však všimnout, že:

  • se cítíte unavenější a máte méně energie
  • obtížně se koncentrujete
  • máte malou chuť k jídlu
  • máte problémy se spánkem
  • máte křeče v noci
  • máte oteklé nohy a kotníky
  • máte otoky kolem očí, zvláště ráno
  • máte suchou, svědivou kůži
  • potřebujete častěji močit, zvláště v noci

Neodkládejte návštěvu svého lékaře až na poslední chvíli

Nástup onemocnění je postupný a obvykle trvá několik měsíců nebo let. Proces je nezvratný, ale v případě včasné diagnózy, správné léčby a určitých změn životosprávy, lze vývoj onemocnění zpomalit, v některých případech i zastavit.

V rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře se provádí základní vyšetření moči pomocí testačních papírků každé dva roky. U pacientů starších padesáti let zejména s diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi (tedy s chorobami, které mohou nepříznivě ovlivňovat funkci ledvin), případně s nepříznivou rodinnou anamnézou, by mělo být každé čtyři roky provedeno také laboratorní vyšetření funkce ledvin.

Sdílení článku