2 minuty Recepty

Nadýchaný zákusek s ořechy můžeme vnímat jako ryze letní záležitost, lze jej ovšem připravit kdykoliv během roku. Stačí obměnit sezónní ovoce třeba za sušené nebo – jak uvádím v receptu – lyofilizované, tedy sušené mrazem.

Jak název napovídá, budeme potřebovat hlavně bílky. To se hodí třeba v případě, kdy máte významnou spotřebu žloutků (třeba na vaječný likér). Když do našlehaného bílkového sněhu vmícháte mouku a mleté ořechy, nepotřebujete kypřicí prášek do pečiva. Pekla jsem bezlepkovou verzi rolády, a proto jsem použila mouku pohankovou, klidně však může být pšeničná.

Jestliže se na sladkosti vaše rodina vrhá jako hladová smečka, vypusťte bez obav ztužovač šlehačky. Sama jsem použila zdravější variantu, a to psyllium. Je totiž zdravější a plné vlákniny. V létě si dopřejte čerstvé šťavnaté ovoce, ať si užijí nejen chuťové buňky, ale také vaše oči.

Postup přípravy

  1. Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a zlehka vmíchejte ořechy, mouku a cukr.
  2. Hmotu rozetřete na pečicí papír a pečte zhruba 15 minut na 180 °C.
  3. Smetanu vyšlehejte se lžičkou cukru. Do polotuhé konzistence přidejte psyllium a šlehejte opět do tuhé konzistence.
  4. Na upečený plát těsta rozetřete ušlehanou smetanu a menší množství si odložte na dozdobení. Vyskládejte lyofilizované jahody nebo jiné ovoce a srolujte do rolády.
  5. Roládu potřete zbytkem smetany a ozdobte drcenými lyofilizovanými jahodami, kousky pomeranče a borůvkami.

Sdílení článku