8 minut Zdraví a prevence

Při příležitosti Světového dne vody, který připadá na 22. března, oslavujeme všechny způsoby, kterými voda prospívá našim životům. Uvědomujeme si, na co vše vodu potřebujeme a co bychom s ní ztratili. Světový den vody nám připomíná, jak moc je tato surovina cenná. Víte, že tělo každého z nás je tvořeno z 50 až 60 % vodou? Přestože se to zdá neuvěřitelné, i malý pokles vody může znamenat vážné následky pro naše životní funkce. Vodu potřebuje každá buňka v našem těle. Vodu potřebujeme k rozmělnění potravy, ke vstřebávání živin a transportu do všech orgánů. Potřebujeme ji rovněž k udržování vlhkých sliznic, ke správné funkci ledvin a v neposlední řadě nám tekutiny v těle pomáhají regulovat teplotu těla.

Je důležité vědět, že vodu si tělo získává z pití i jídla a naopak se ztrácí z těla močí, stolicí, kůží a plícemi. Pro lepší přehled uvádím tabulku s průměrnými hodnotami přírůstku a ztrát tekutin za den u zdravého člověka se sedavým způsobem života:

Způsob získávání vody Přírustek vody (ml)
voda z jídla 1000
metabolická voda 350
nápoje 1200
Celkem získáno 2550

 

Způsob ztráty vody Úbytek vody (ml)
močí 1300
stolicí 100
kůží 750
plícemi 400
Celkem ztraceno 2550

(Informace čerpány z knihy Klinická výživa a dietologie z roku 2018)

Z této tabulky vyplývá, že s nízkým příjmem jídla může souviset i špatný pitný režim. Pokud držíte dietu, logicky máte nižší příjem tekutin, a proto byste měli více pít. Správný pitný režim zrychluje metabolismus a usnadňuje hubnutí, a tak při adekvátním příjmu tekutin tělo pálí kalorie rychleji.

Komu hrozí dehydratace?

Mezi rizikové skupiny, kterým hrozí dehydratace, patří malé děti a starší lidé, odkázaní na péči jiných osob. Příjem tekutin je totiž řízen právě pečující osobou, která nemusí správně odhadnout potřebu pití.

Jak si nastavit návyky na lepší příjem tekutin?

Začněte hned ráno skleničkou vlažné vody. Po probuzení je totiž přirozený čas organismu "vypláchnutí" všeho, co se přes noc v těle nahromadilo a je potřeba „vypláchnout“. Zvlhčíte a opláchnete tím také sliznice v ústech a krku, které jsou přes noc značně vysušené. Zavodněné sliznice jsou daleko pružnější a odolnější proti vstupu bakterií a virů zvenčí. Pokud se rozhodnete pít vodu z vodovodu, doporučuji ji ještě večer převařit a nechat stát do rána, aby z ní vyprchal chlor.

Jak poznáte, že je váš pitný režim, případně pitný režim osoby, o kterou pečujete, dostatečný?

Barva moči vám napoví. Bledá, slámová moč ukazuje na dobrou hydrataci, zatímco malé množství tmavě žluté moči svědčí o dehydrataci. Pro určení množství přijatých tekutin za den je nejpřirozenější sledovat signály vlastního těla. Jiné množství vody přijmete, když odpočíváte, jiné když sportujete. Mějte rovněž na paměti, že kanceláře vysušují. Pro notorické „nepijany“ proto doporučuji postavit před sebe láhev s vodou a například v mobilu nastavit upozornění, které bude třeba každou čtvrthodinu signalizovat, že se máte napít. Pro kapacitu našich ledvin je to určitě ohleduplnější, než dvakrát za den vypít litr vody najednou. Pokud jste až do teď nevěnovali pozornost tomu, kolik toho za den vypijete, a začnete si to hlídat, může vás překvapit, že budete častěji běhat na toaletu. Tělo si potřebuje na hospodaření s tekutinami zvyknout. Dejte tomu čas. Po pár dnech se to upraví.

Co je nejvhodnější pít?

Nejvhodnější je čistá voda. Pro ochucení můžeme do sklenice vložit citron nebo kousky jiného ovoce, případně čerstvé výhonky bylinek. Vhodný je také bylinkový čaj nebo minerální neslazené nesycené vody. Ty je ale potřeba střídat, protože každá minerálka obsahuje jiný prvek, který by mohl při větší míře škodit. Stejné je to s bylinkovým čajem.

Silné zelené a černé čaje, alkohol, kávu a limonády do pitného režimu nepočítáme. Tyto nápoje vám tekutiny z těla spíše odeberou. Za každou vypitou kávu si naopak dejte skleničku vody navíc! A pokud pijete tvrdý alkohol, dodržujte pravidlo 1:1. Na jednu skleničku alkoholu jednu skleničku vody.

Pitný režim a diabetes

Nadměrná žízeň je jedním z prvních příznaků cukrovky, ale také blížící se hyperglykemie. Žízeň stejně jako nucení na močení umí vzbudit i v noci. Příčinou je nadměrné množství glukózy v krvi. Tělo diabetika neumí správně využívat cukry ze stravy a v důsledku se o odstranění nadbytečného cukru snaží ledviny, proto potřebují vyloučit víc moči. Pokud nemají dostatečný přísun vody, berou si ji z ostatních orgánů a sliznic.

Pitný režim a krevní tlak

Při nízkém tlaku jsou vhodné minerálky s obsahem sodíku. Není na škodu trošku více osolit jídlo. Při akutním problému pomůže káva, jinak rovněž platí dostatečný pitný režim.

U vysokého tlaku je naopak podstatné omezení sodíku. Naopak vhodné jsou vody s vyšším obsahem hořčíku, vápníku a draslíku, protože pozitivně ovlivňují regulaci krevního tlaku.

Pitný režim a akné

Jak už bylo uvedeno, neřiďte se žízní, řiďte se pravidelností. Pitný režim není jen něco, co je důležité dodržovat pro celkové zdraví. Ovlivňuje mnohem více oblastí, mezi které patří i energie, psychika a vzhled člověka. Těžko vám zkrášlí pokožku sebelepší hydratační krém či sérum, pokud zanedbáte hydrataci zevnitř. To platí nejen pro pokožku, ale i pro vlasy.

Pitný režim a hubnutí

Lepší pitný režim = větší váhové úbytky. Pokud je někdo zvyklý před začátkem hubnutí pít jen málo, projeví se zvýšení příjmu tekutin nejen snížením chuti k jídlu, ale také změnou metabolismu. Pití vody zlepší úbytek váhy a tuku, tedy zlepší tělesnou kompozici.

Pitný režim a potraviny

Některá jídla jsou polotekutá, například jogurty, polévky a kaše. Vysoké procento vody obsahuje i ovoce a zelenina, ale dokonce i jídlo, které vypadá suché, jako jsou obiloviny, chléb, sýry a maso, obsahuje nějakou vodu.

Co si z toho vzít? Především to, že správný pitný režim je jeden z klíčů k lepšímu zdraví. Ne nadarmo se totiž říká, že voda znamená život. Díky optimálnímu příjmu tekutin se vyhnete únavě a ospalosti, podpoříte kognitivní funkce a budete více produktivnější jak v práci, tak ve sportu.

Sdílení článku