4 minuty Recepty

Na otázku, jak prohřát svoje tělo a posílit imunitu v podzimních měsících, mě v první řadě napadne zázvor. Ano, v posledních letech velmi populární koření, které se používá hlavně při přípravě jídel.

Zázvor pochází z Asie a dnes je známý a pěstovaný po celém světě. Využívá se jeho oddenek, který má mnoho léčivých vlastností. Účinnými látkami jsou především silice a ostře chutnající gingerol. Silice a gingerol zlepšují imunitu, pomáhají při kašli, rýmě, chřipce a nachlazení, snižují hladinu cholesterolu, ale hlavně podporují správné trávení, uvolňují žaludeční křeče, povzbuzují chuť k jídlu, zmírňují pálení žáhy a nadýmání. Dokážou utlumit cestovní nevolnosti a mírní bolesti svalů a kloubů.

Při nevolnosti byste měli žvýkat plátek čerstvého zázvoru nebo jíst kandovaný zázvor. K vyléčení kašle, popřípadě nachlazení se používá zázvorový čaj, punč nebo sirup. Zázvor může preventivně chránit před srdečním infarktem, ale je třeba jej konzumovat pravidelně, třeba ve formě čaje. Ke zmírnění bolesti svalů a kloubů se doporučují zábaly, koupele nebo obklady se zázvorovým odvarem, které mají uvolňující a osvěžující účinek. Zázvorovým olejem lze pomocí masáže uvolnit napjaté svaly.

Zázvorový čaj – 30 g nastrouhaného zázvoru zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Přeceďte, abyste oddělili drobné kousky zázvoru, dochuťte medem a citronem.

Zázvorový zábal – oloupejte zázvor o velikosti 3 cm, nakrájejte na malé kostičky a vařte 30 minut. Zábal nebo obklad napusťte odvarem a zabalte bolavé místo.

Masážní zázvorový olej – 1 kořen zázvoru vymačkejte třeba pomocí odšťavňovače a v poměru 1:1 smíchejte se sezamovým olejem. Uchovávejte v lednici a před použitím protřepejte.

Zázvor se přidává jako koření do jídla na začátku vaření, aby se rozvinula jeho chuť. Výborné jsou rovněž nápoje. Zázvorové čaje a smothie v současné době překonává velmi populární ginger shot. Jedná se o nápoj nazývaný také „dobíječ energie“. Vyrábí se z čerstvé zázvorové šťávy ochucené medem, citronem (nebo pomerančem) a přidává se také kajenský pepř a kurkuma. Pokud tedy ucítíte, že na vás takzvaně něco leze, že vás pobolívá v krku, zkuste ginger shot a neuděláte chybu.

Ginger shot
Výživové hodnoty 1 porce - 120 g:
Celkové množství energie 924 kJ, z toho je 57,5 g sacharidů, 3,5 g vlákniny, 9 g bílkovin a 4,6 g tuků.

Suroviny na přípravu 1 porce

  • 40 g očištěného zázvoru
  • 50 ml pomerančové šťávy (šťáva z jednoho menšího pomeranče)
  • 30 ml citronové šťávy (šťáva z jednoho citronu)
  • 5 g včelího medu
  • 2 g kurkumy
  • 2 g kajenského pepře

Postup přípravy

  1. Zázvor očistěte, nakrájejte na malé kousky a vhoďte do mixéru.
  2. Přilijte vymačkanou šťávu z citronu a pomeranče, kurkumu, pepř a med. Dobře rozmixujte.
  3. Směs přeceďte přes jemné sítko do sklenice a vychutnejte si nálož vitaminů.
Sdílení článku