8 minut Sport

Jana Libotovská se věnuje sportovnímu lezení už mnoho let, řadu z nich také jako instruktorka v Lezecké stěně Kladno. Lezení se v ČR těší stále větší oblibě. Povídali jsme si s ní o tom, jak začít s lezením, kdy a jak se mohou zapojovat děti nebo jak je tento sport náročný fyzicky a finančně.

Co způsobuje popularitu lezení v posledních letech?

Lezení jako sport má u nás dlouhou tradici a vždy bylo populární mezi příznivci skalního lezení, ale i mezi turisty, skauty, pionýry a jinými dobrodruhy. Velký nárůst obliby lezení začal se stavbou umělých stěn, které jsou nyní snad v každém velkém městě, lezení se tak stalo přístupnějším a patří i mezi sporty a aktivity, které se těší čím dál větší oblibě dospělých i dětí různého věku. Tomu, že je lezení aktuálně populární přispěly i úspěchy Adama Ondry nebo začlenění lezení mezi olympijské sporty. 

Od kolika let může dítě začít lézt?

Děti mohou lezení začít zkoušet zhruba od tří let. Malé děti mají mnohdy velkou sílu v rukou a většinu z nich aktivity spojené s lezením a visem baví už od útlého věku. U těch nejmenších je ale nejdůležitější, aby je sportovní aktivita bavila. Nemůžeme od nich očekávat kdovíjaký výkon, baví je zejména legrace, kterou v souvislosti s lezením zažijí. Do kroužků lezení pak doporučujeme přihlašovat děti od čtyř let. V tomto věku je vydrží bavit aktivita pod vedením instruktora požadovanou dobu a dítě si lezení dokáže užít. U nás na Lezecké stěně Kladno máme tzv. přípravku lezení přizpůsobenou dětem právě od čtyř let.

Jaké předpoklady by mělo mít dítě, které chce začít lézt?

Lezení je sport pro každého, na své si přijde odvážlivec, který chce vylézt co nejvýš, i ten, kdo se bojí výšek. Pro ty, kdo se drží raději při zemi, je zde tzv. bouldering, což je lezení na nízké stěně, kde se zpět dolů sleze nebo seskakuje do velmi tlustého a měkkého dopadiště. Do našich kurzů lezení se tak může zapojit jakékoliv dítě, které baví pohyb.

Co dětem může po fyzické i psychické stránce tento sport dát?

Lezení je skvělým sportem jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Po té fyzické je tu celá řada benefitů. U lezení dochází k zatěžování jiných svalů a také jiným způsobem než v běžném životě či u jiných sportů a je tak skvělým kompenzačním cvičením. Lezení doporučuje také čím dál více fyzioterapeutů dětem se skoliózou, hyperkyfózou, vtočenými koleny či vpadlými kotníky apod. Po psychické stránce je zde skvělý přínos získané sebedůvěry a pocitu překonání sám sebe, svého strachu, zlepšování se apod. Lezení také pomáhá vytvářet přátelství, prohlubuje důvěru v druhé a zodpovědnost, pečlivost a trpělivost.

Jaké vybavení dítě potřebuje, když začíná s lezením?

Do začátku nepotřebuje nic víc než pohodlné sportovní oblečení. Vše vybavení si může půjčit a vyzkoušet v naší půjčovně. A když se rozhodnete si jakékoli vybavení pořídit, nejčastěji to jsou již zmiňované lezecké boty a úvazek neboli sedák.

Je lezení finančně náročný sport?

Lezení odjakživa bylo jedním z nejméně finančně náročných sportů, stačily vám staré kopačky nebo lezecké boty a už jste mohli jet oblézat menší skalky v okolí. I v dnešní době si na lezení, zejména tedy na to na vnitřní stěně, vystačíte s málem. Potřebujete jen základní vybavení: lezecké boty, sportovní úvazek a někoho s lanem, jistícím prostředkem a dostatečnými zkušenostmi a dovednostmi pro bezpečné vykonávání lezení. Vybavení si můžete na stěně půjčit v půjčovně nebo investovat do vlastního, které vám dlouho vydrží. Největší náklady na lezení jsou vlastně náklady na provoz lezecké stěny a odměna instruktorům, kteří se postarají o vaše bezpečí, tudíž vstupné či kurzovné.

Hrozí nějaká zranění?

Jako u každé aktivity, včetně běžné chůze, i zde hrozí jisté riziko. Ale u lezení na laně, když je prováděno a jištěno správně, jsou rizika úrazu o moc menší, než by se mohlo zdát. Přeci jen jste neustále na laně a správný nácvik a zkušený jistič promění jakýkoli pád ve zhoupnutí se na laně bez jakéhokoli zranění.

Jak se liší lezení na umělé stěně a na skalách?

Lezení na umělé stěně nese mnoho výhod. V první řadě je to dostupnost, často jsou stěny přímo ve městě, na rozdíl od skal, kam se vydáte spíš na celodenní výlet i z důvodu časové náročnosti dosažení místa, kde chcete lézt. Na lezeckou stěnu si můžete skočit v podvečer po práci, stejně jako byste šli do fitka či do bazénu.

Skály jsou tvořeny různými materiály, potřebujete různé vybavení na zajištění a na každou oblast potřebujete zvlášť průvodce. Cesty na skalách navíc zůstávají pořád stejné. Oproti tomu lezecká stěna neklade nároky na lezce mít vlastní postupové jištění a například na naší stěně dokonce najdete již předem natažená lana k vašemu využití. Lezecké cesty se obměňují často několikrát v průběhu roku, a tak sice jezdíte stále na stejnou stěnu, ale můžete zde lézt mnoho různých cest různých obtížností. A tím hlavním rozdílem je vliv počasí, v dešti se venku neleze.


Sambar - Lezecká stěna Kladno

Navštivte až 18 metrů vysokou lezeckou stěnu s velkým převisem, rajbasem i kolmicemi. Najdete zde mnoho cest, různých obtížností. Na své si přijdou děti, začátečníci i zkušení lezci. Navíc se zde pořádají různé akce pro děti, dospělé i celé rodiny. Na některých liniích najdete již natažená lana pro vaše použití. Na vysokou stěnu potřebujete základní vybavení, které si můžete půjčit na místě a základní dovednosti, které můžete získat v kurzu, ten lze objednat předem na e-mailu kurzy@stenakladno.cz.

Kromě stěny zde najdete ale také bouldrovku a lezecký campus - na obojím nepotřebujete víc než lezecké boty a užijete si zde parádní lezení či lezecký trénink. Jak na to, můžete zhlédnout třeba ve videích na YouTube kanále Sambarsport.

Na lezecké stěně Kladno najdete také lezecký obchůdek a občerstvení s lokální výběrovou kávou a dalšími dobrotami. Stěna je přístupná každý všední den od 9 do 22 hodin, o víkendech a svátcích od 10 do 22 hodin. Na vstup můžete využít i studentskou slevu nebo Multisport kartu. Všechny důležité informace najdete na stránkách www.stenakladno.cz.

Autor: Jana Libotovská, instruktorka lezení

Fotogalerie


Sdílení článku