
Jídelníček je sestaven pro jednu osobu, a to s množstvím energie 7000 kJ (1666 kcal) a s poměrem makroživin:
- 52 % sacharidy
- 20 % bílkoviny
- 28 % tuky
Pokud budete chtít jídelníček využít pro celou rodinu, jednoduše si přepočítejte množství.
Jídelníček mohou využít osoby s onemocněním diabetes II. typu. Jsou zde preferovány potraviny s nízkým glykemickým indexem. Občas je záměrně vložena i nějaká „nezdravá“ potravina (např. uzené maso, sádlo), a to v případě, že je nezdravá potravina správně zakomponovaná do denního příjmu.
Domácí pohankový chléb
Dalším tématem dnešní stravy je pečivo. Pro zpestření při výběru různých druhů pečiva představujeme recept na domácí chléb s pohankou.
Jak na to?
Recept je na jednu dávku pohankového chleba - 1 835 gramů.
-
Uvařte pohanku.
-
Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí a žitnou mouku. Nechte chvilku kvásek odpočinout, aby nabyl.
-
Odvažte si 500 g uvařené vychladlé pohanky a rozmixujte ji spolu se lněným semínkem, kmínem a koriandrem. Vmíchejte do těsta spolu se solí, vodou a hladkou moukou.
-
Vypracujte vláčné těsto, které se mírně lepí na prsty. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout.
-
Cca po půl hodině těsto promíchejte vařečkou, teď už by se mělo pěkně odlepovat od stěny mísy. Opět necháme vykynout.
-
Připravte si ošatky, vysypejte je moukou. Potřetí těsto prohnětete a rozdělte na dvě části. Na vále pořádně posypaném hladkou moukou uhnětete bochánky, které vložíte do ošatek a zase necháte vykynout.
-
Zapněte troubu na 250 °C a dovnitř vložte plech, na kterém budete péct chléb.
-
Do předehřáté trouby vložte na dno kastrůlek s vodou (pokud nemáte program na pečení s párou).
-
Vyjmeme z trouby horký plech a vyklopte na něj oba bochníky z ošatek, rychle vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C. Pečte asi 40 minut, pak plech s upečenými chleby vyndejte z trouby a chleby přeneste na mřížku, aby při chladnutí proudil vzduch i zespoda
Proč zrovna pohanka?
- velmi prospěšná lidskému organismu a měla by patřit ke stálicím našeho jídelníčku
- její typické aroma se v upečeném chlebu ztratí
- obsahuje rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C a zpevňuje stěny cév
Přílohy ke stažení
- Jídelníček na měsíc listopad (dokument PDF)
- Nákupní seznam pro měsíc listopad (dokument PDF)
- Recept na domácí pohankový chléb (dokument PDF)

Radomíra Niko
Radka pracuje na hodonínské pobočce VZP ČR a s rodinou žije v nedaleké malé obci. Příroda Hodonínska ji inspiruje ke zdravému životnímu stylu a pohybu. Organizuje večerní cvičení pro ženy (pilates, jóga, posilování), přednáší o zdravé výživě a vede kurzy o vaření. Jako certifikovaný poradce pro výživu se věnuje také přístrojové diagnostice, na jejím základě připravuje svým klientům vyvážené jídelníčky na míru. Od dětství je členkou Sdružení dobrovolných hasičů Čech Moravy a Slezska a přes 20 let trénovala dětské skupiny v požárním sportu. Radka s nadšením představuje veřejnosti zdravé potraviny a lokální recepty.
Zaměření: Sport, zdravý životní styl, volný čas