3 minuty Recepty

Určitě vás napadá: mají tam chybu, v té zavařenině.

Ne, skutečně chci psát o zavřenině.

Představte si, že máte hrst čerstvého ovoce. Nemyté jej nasypete do sklenice, uzavřete, sklenici uložíte do spíže a máte hotovo. Říkáte si, že je to sci-fi? Kdepak, je to pravda, sama jsem recept na zavřeninu vyzkoušela a mohu tuto vitaminovou bombu jenom doporučit.

Zavřenina je superzdravá funkční potravina obsahující enzymy, které podporují trávení a imunitní systém. Vzniká mým oblíbeným způsobem konzervace, a to fermentací. Je vhodná zejména pro bobulové ovoce, to znamená rybíz, angrešt, borůvky a také třešně. Důležité je sbírat do jedné sklenice pouze jeden druh ovoce.

Na přípravu zavřeniny si předem připravte malé skleničky, pečlivě je vymyjte a nezapomeňte také na víčka. Dávejte přednost spíše menším sklenkám, protože důležitá bude rychlost jejich naplnění. U velkých sklenic byste to nemuseli stihnout.

K porovnání letošní (tmavší) a loňský (do červena zbarvený) rybíz

Umyté skleničky vložte do trouby a sterilujte 15 minut při 180 °C. To nejdůležitější máte právě za sebou. Nyní je uzavřené vezměte na zahradu nebo do lesa, podle toho, které ovoce plánujete zavírat.

Sama jsem vyrazila sbírat červený a černý rybíz. Skleničku otevírám až před keříkem. Trhám čisté plody bez bláta nebo viditelných nečistot. Kuličky rybízu sypu do skleničky a pevně uzavírám. Dále už za mě budou pracovat bakterie. Kde se tam vzaly? Doteď žily na povrchu plodů rybízu. Tak jako my máme svůj mikrobiom i rybíz má ten svůj mikrobiotický svět. I proto sbíráme do jedné sklenice jen jeden druh.

V otevřené sklenici by ovoce začalo kvasit, stejně tak by procesu kvašení podlehlo ovoce pokrájené. Jelikož jsme zabránili přístupu vzduchu a plody přes nepoškozenou slupku nepustí moc vody, všechny mikrobiologické procesy se téměř zastaví. Jednoduše řečeno – ovoce si ve sklenici „vydýchá vzduch“.

Zavřenina je zakonzervována asi za 14 dnů od uzavření a vydrží i rok. Je lepší skladovat sklenice v chladnější místnosti, ale sama jsem záměrně nechala zavřeniny uloženy na parapetu okna v kuchyni a také vydržely. Plody ovoce trošku ztratí svoji svěží barvu a na dně skleničky uvidíte puštěnou šťávu. Při kvašení se spotřebuje cukr obsažený v ovoci, takže bobulky ztratí sladkost a chutnají nakysle, ovšem charakter chuti zůstává. Takto upravenou pochoutku mohou bez obav konzumovat i diabetici. Zavřeninu použijeme do jogurtu či jako ozdobu anebo jíme samostatně. 

Může se stát, že se „něco“ nepovede a do sklenice se neprozřetelně dostane nežádoucí bakterie nebo spora plísně. Ovoce pak začne plesnivět nebo jinak „pracovat“, ovšem to už je prostě život.

K porovnání loňský (do červena zbarvený) a letošní (tmavší) rybíz

Sdílení článku