2 minuty Jídelníčky

Atopický ekzém je kožní zánět většinou alergického původu. Jde o onemocnění celoživotní, kdy se střídají období klidu a „vzplanutí“, tedy etapy silné alergické reakce. Ekzém není přenosný, proto není třeba bát se nákazy. Výskyt onemocnění je ovšem stále častější a přímo souvisí se znečišťováním životního prostředí. Vliv na něj mají také strava a dědičnost.

Atopický ekzém patří mezi autoimunitní nemoci a osobně jsem přesvědčena, že nejdůležitějším a prvním krokem léčby by mělo být vyšetření makrobiotického osídlení střeva a nasazení správných probiotik. Jídelníčkem bychom měli podpořit a doplnit prebiotika.

Připravila jsem tentokrát jídelníček pro ty z nás, kteří atopickým ekzémem trpí. Menu je velmi omezené, co se týče množství energie, a obsahuje také až o polovinu méně bílkovin, než je doporučeno v běžné stravě. Z toho důvodu je důležité dodržet další pravidla.

Pokud se rozhodnete jídelníček vyzkoušet, naplánujte si dopředu alespoň týden dovolené. Potřebovat totiž budete vedle předepsaného stravování také řádný odpočinek a čas pro sebe. Jídelníček obsahuje převážně pokrmy mixované a vařené. To proto, aby ani žaludek nemusel plýtvat energií na mělnění stravy. Na menu najdete pouze ovoce, zeleninu, rostlinné oleje (minimum živočišných), zanedbatelné množství potravin obsahujících lepek, nezbytně nutné množství surovin obsahujících laktózu a kasein.

Týdenní jídelníček je nastaven na 3800–5000 kJ s množstvím makroživin: 58 % sacharidů, 15 a méně procent bílkovin, 25 % tuků.

Pozn.: Vzorový jídelníček není určen k celoživotnímu a plnohodnotnému stravování.

Zobrazit jídelníček

Sdílení článku