Atopický ekzém je kožní zánět většinou alergického původu. Jde o onemocnění celoživotní, kdy se střídají období klidu a „vzplanutí“, tedy etapy silné alergické reakce. Ekzém není přenosný, proto není třeba bát se nákazy. Výskyt onemocnění je ovšem stále častější a přímo souvisí se znečišťováním životního prostředí. Vliv na něj mají také strava a dědičnost.
Atopický ekzém patří mezi autoimunitní nemoci a osobně jsem přesvědčena, že nejdůležitějším a prvním krokem léčby by mělo být vyšetření makrobiotického osídlení střeva a nasazení správných probiotik. Jídelníčkem bychom měli podpořit a doplnit prebiotika.
Připravila jsem tentokrát jídelníček pro ty z nás, kteří atopickým ekzémem trpí. Menu je velmi omezené, co se týče množství energie, a obsahuje také až o polovinu méně bílkovin, než je doporučeno v běžné stravě. Z toho důvodu je důležité dodržet další pravidla.
Pokud se rozhodnete jídelníček vyzkoušet, naplánujte si dopředu alespoň týden dovolené. Potřebovat totiž budete vedle předepsaného stravování také řádný odpočinek a čas pro sebe. Jídelníček obsahuje převážně pokrmy mixované a vařené. To proto, aby ani žaludek nemusel plýtvat energií na mělnění stravy. Na menu najdete pouze ovoce, zeleninu, rostlinné oleje (minimum živočišných), zanedbatelné množství potravin obsahujících lepek, nezbytně nutné množství surovin obsahujících laktózu a kasein.
Týdenní jídelníček je nastaven na 3800–5000 kJ s množstvím makroživin: 58 % sacharidů, 15 a méně procent bílkovin, 25 % tuků.
Pozn.: Vzorový jídelníček není určen k celoživotnímu a plnohodnotnému stravování.
Radomíra Niko
Radka je certifikovaná poradkyně pro výživu a koučka zdravého životního stylu. Tuto práci už dlouho vnímala jako své poslání, a tak se v roce 2023 rozhodla své dosavadní místo na hodonínské pobočce VZP opustit. Nyní je její současnou pracovní náplní individuální konzultace s klienty a následné diagnostiky na zdravotnickém bioimpedančním přístroji. Na základě výsledků pak na míru sestavuje vyvážené jídelníčky. Věnuje se také přednáškám o zdravé výživě a vede minikurzy vaření. V létě 2023 se stala zakladatelkou neziskové organizace, pod jejíž záštitou společně s přáteli organizuje festivaly zdravého jídla a životního stylu, minitrhy a vyvíjí další aktivity, které sbližují lidi. Radka žije se svou rodinou v jihomoravské vesničce na úpatí Bílých Karpat a má ráda sport a turistiku. Od dětství je členkou Sdružení dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska a přes 20 let trénovala dětské skupiny v požárním sportu.
Zaměření: Sport, zdravý životní styl, volný čas