4 minuty Jídelníčky

Vegetariánství patrně nemusím nijak představovat, v podstatě všichni víme, o jaký výživový směr jde. Definice říká, že vegetariánství je způsob stravování, při kterém je z jídelníčku vyloučeno maso (červené maso, drůbež, mořské plody a maso z jiných živočichů); může zahrnovat i vyloučení vedlejších produktů z jatečných zvířat.

Vegetarián tedy odmítá maso a jateční produkty, ale mléko, mléčné výrobky a vejce jí.

Vegetariánství však neznamená jenom nejíst maso, masné výrobky, nejčastěji je spojeno s nekouřením, omezením alkoholu, cvičením a udržováním svého těla ve všeobecné pohodě.  

Otázkou je, co vede člověka k takovému vědomému omezení stravování. Většinou je to z etických důvodů. Chce tím vyjádřit nesouhlas se zabíjením zvířat pro maso, s příšernými podmínkami a utrpením zvířat ve velkochovech, chce se chovat ekologicky. V dalším případě to může být i ze zdravotních důvodů anebo náboženských příčin.

Nabízí se otázka: Je vegetariánství zdravé stravování?

Dobře rozvržená vegetariánská strava je zdravým stravováním, ovšem velmi důležité je právě spojení „dobře rozvržená“. Pokud ze své stravy pouze vyloučíte maso, řízek jednoduše vyměníte za smažený sýr a váš jídelníček nebude obsahovat dostatek bílkovin a tuků z rostlinných zdrojů, vitaminů, minerálů a vlákniny, určitě svému tělu nepomůžete. Pokud se už rozhodnete pro vegetariánství, ano, ale plánovaně a řízeně. Musíte si být jisti původem toho, co jíte, a uvažovat nad tím, zda je strava vyvážená, nic v ní nechybí a je pestrá.

Hodně se u vegetariánské stravy mluví o nedostatku vitaminu B12 – vitaminu důležitého pro růst červených krvinek, posílení nervové soustavy a vývoj mozku. Nachází se v živočišných bílkovinách a naše tělo si ho nedokáže samo vyrobit. Pokud ovšem jako vegetarián konzumujete mléko, vejce, sýry, jogurty, není s čeho obávat.

Jaké jsou stinné stránky vegetariánství?

Člověku, který si neumí poskládat vyváženou stravu bez masa a masných výrobků a konzumuje stravu chudou na železo, minerály, vitaminy, tuky a podobně, může přinést negativní účinky jako je chudokrevnost (nedostatek železa), lámání vlasů či nehtů (nedostatek vápníku a ostatních minerálů), celkovou únavu a mdlé myšlení (nedostatek vitaminu B12).

Vegetariáni na druhou stranu mají snad ve všech světových studiích a testech zaměřených na výskyt kardiovaskulárních a oběhových nemocí i cukrovky lepší výsledky než my „všežravci“, dožívají se vyššího věku, mají nižší BMI atd. Můžeme se tedy ptát, zda je to tím, že nejedí maso anebo tím, že konzumují mnohem více zeleniny a ovoce…?

Jak by mohl vypadat jídelníček vegetariána?

Připravila jsem týdenní vegetariánské menu, které obsahuje dostatečné množství bílkovin, sacharidů, tuků, ale také vitaminů a vlákniny. Příprava jídel je rychlá a snadná, a tak si můžete množství surovin určit sami dle své fantazie a připravit si podle sebe chutný pokrm.

Jídelníček je sestaven na 7000kJ s poměrem živin sacharidy 50%, bílkoviny 20% a tuky 30%.

Zobrazit jídelníček

Sdílení článku